Namjesnička područja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Namjesnička područja
Lieutenancy areas
Namjesnička područja Ujedinjenog Kraljevstva
U sastavu Ujedinjenog Kraljevstva
Upravni oblik monarhija
Službeni jezik engleski
Glavni grad London
kraljica Elizabeta II.
Površina 242495 km2
Stanovništvo 67.886.004
Gustoća 280 stanovnika na km2

Namjesnička područja (Lieutenancy areas) odvojena su područja Ujedinjenog Kraljevstva na kojima je lordom-namjesnikom[1] imenovan predstavnik britanskog monarha. U mnogim slučajevima ta područja imaju slična razgraničenja i nazive kao i grofovije Ujedinjenog Kraljevstva, ali nisu nužno podudarna s njima.

Podrijetlo[uredi | uredi kôd]

U Engleskoj su namjesnička područja kolokvijalno poznata kao ceremonijalne grofovije, iako se ovaj izraz ne pojavljuje ni u jednom zakonu koji se na njih odnosi.
Namjesnička područja Škotske [2] su poddiobe[3] u Škotskoj koje se, više ili manje, temelje na škotskim grofovijama, koristeći veće gradove kao zasebne cjeline.
U Walesu su namjesnička područja poznata kao očuvane grofovije Walesa [4] i zasnivaju se na područjima koja se koriste za namjesništvo i lokalnu upravu između 1974. i 1996. godine, a ne kao povijesne grofovije.
Namjesnička područja Sjeverne Irske odgovaraju područjima šest grofovija i dva bivša okruga.[5]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Povijest i dušnosti namjesnika [Povijest i dušnosti namjesnika]. westsussexlieutenancy.org.uk/ (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 9. svibnja 2019. Pristupljeno 13. veljače 2021.
  2. Škotska namjesnička područja [Škotska namjesnička područja)]. enacademic.com/ (engleski). Pristupljeno 13. veljače 2021.
  3. Poddioba Škotske [Poddioba Škotske]. familypedia.wikia.org/ (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 5. prosinca 2020. Pristupljeno 13. veljače 2021.
  4. Očuvane grofovije Walesa [Očuvane grofovije Walesa]. familypedia.wikia.org/ (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 5. prosinca 2020. Pristupljeno 13. veljače 2021.
  5. Grofovije Sjeverne Irske [Grofovije Sjeverne Irske]. familypedia.wikia.org/ (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 28. studenoga 2020. Pristupljeno 13. veljače 2021.