Narnijske kronike

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Narnijske kronike (engl. The Chronicles of Narnia) serija su od 7 romana za djecu fanstastičnoga žanra sjevernoirskoga pisca C. S. Lewisa. Romani su prevedeni na 41 jezik, s više od 95 milijuna prodanih primjeraka. U njima je autor rabio motive iz kršćanstva, grčke i rimske mitologije te engleskih i irskih bajki.

Romani iz serije "Narnijske kronike"[uredi VE | uredi]

Zemljovid zamišljene Narnije u Narnijskim kronikama

C.S. Lewis ostavio je poruku čitateljima, redoslijed čitanja Narnijskih kronika radi boljeg razumijevanja, glasi:

Narnijska godina 1.

Digory i Poly pronašli su tajni prolaz koji povezuje njihove kuće. Iz našeg svijeta su nestali na prijevaru i našli se u drugom svijetu pomoću magije. U njemu su pronašli strašno mjesto Charn i probudili zlu kraljicu Jadis. Zabunom su je doveli u naš svijet, a potom su se, nastojeći je vratiti kamo pripada, našli u novom svijetu i bili svjedoci stvaranja Narnije, koju je svojom pjesmom u život dozvao Aslan.

Narnijska godina 1000.

Peter, Susan, Edmund i Lucy kroz stari su ormar pronašli put u Narniju. Ondje su se ujedinili s Aslanom u nastojanju da pobijede Bijelu Vješticu i spase Narniju od vječne tame i zime. Zbog toga što su postali vrlo hrabri, a dokazali su da mogu donositi teške i važne odluke, postaju kraljevima i kraljicama Narnije. A tko jednom postale kralj ili kraljica u Narniji, ostaje to zauvijek.

Kronološki su knjige bile objavljivane ovim redom:

Grafiti s likom C. S. Lewisa i likovima iz knjige Lav, vještica i ormar


U "Narnijskim kronikama" kroz sve knjige provlači se lik lava Aslana. Isus se u Bibliji naziva "lav iz plemena Judina". Aslan nije Krist nego ima neke osobine Kristova karaktera. U knjizi "Lav, vještica i ormar" Aslan se žrtvuje, umire i uskrsava po uzoru na Krista. U knjizi "Princ Kaspijan" tema je vječni život kroz prolijevanje krvi za drugoga. U knjigama "Čarobnjakov nećak" i "Posljednja bitka" teme su stvaranje i svršetak, a u knjizi "Srebrni stolac" učeništvo, apostoli. Lewisov prijatelj Tolkien smatrao je, da je u "Narnijskim kronikama" kršćanska poruka preočita. To je C. S. Lewis i želio postići.

Filmska izdanja[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. http://www.imdb.com/title/tt0363771/?ref_=tt_rec_tti (pristupljeno 18. ožujka 2013.)
  2. http://www.imdb.com/title/tt0499448/ (pristupljeno 18. ožujka 2013.)
  3. http://www.imdb.com/title/tt0980970/?ref_=fn_al_tt_3 (pristupljeno 18. ožujka 2013.)

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Narnijske kronike


P literature.svg Nedovršeni članak Narnijske kronike koji govori o književnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.