Narnijske kronike

Ovo je izdvojeni članak – listopad 2019. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Narnijske kronike (eng. The Chronicles of Narnia) serija su od 7 romana za djecu fantastičnoga žanra sjevernoirskoga pisca C. S. Lewisa. Romani su prevedeni na 41 jezik, s više od 95 milijuna prodanih primjeraka. U njima je autor rabio motive iz kršćanstva, grčke i rimske mitologije te engleskih i irskih bajki.

Romani iz serije "Narnijske kronike"[uredi | uredi kôd]

Zemljovid zamišljene Narnije u Narnijskim kronikama

C.S. Lewis ostavio je poruku čitateljima, redoslijed čitanja Narnijskih kronika radi boljeg razumijevanja, koji glasi:

Narnijska godina 1.
Digory i Polly pronašli su tajni prolaz koji povezuje njihove kuće. Iz našeg svijeta su nestali na prijevaru i našli se u drugom svijetu pomoću magije. U njemu su pronašli strašno mjesto Charn i probudili zlu kraljicu Jadis. Zabunom su je doveli u naš svijet, a potom su se, nastojeći je vratiti kamo pripada, našli u novom svijetu i bili svjedoci stvaranja Narnije, koju je svojom pjesmom u život dozvao Aslan.
Narnijska godina 1000.
Peter, Susan, Edmund i Lucy kroz stari su ormar pronašli put u Narniju. Ondje su se ujedinili s Aslanom u nastojanju da pobijede Bijelu Vješticu i spase Narniju od vječne tame i zime. Zbog toga što su postali vrlo hrabri, a dokazali su da mogu donositi teške i važne odluke, postaju kraljevima i kraljicama Narnije. A tko jednom postale kralj ili kraljica u Narniji, ostaje to zauvijek.
Narnijska godina 1014.
Shasta je pobjegao iz zemlje Kalormena s narnijskim ratnim konjem po imenu Jihi. Zajedno s Aravis i njezinim konjem po imenu Hvin, otkriva kalormensku zavjeru o osvajanju Narnije. Kako ne smije dopustiti da netko podčini Narniju, mora pronaći način da to spriječi te spasi Narniju i bića u njoj.
Narnijska godina 2303.
Teška su vremena u Narniji zahvaćenoj građanskim ratom. Kraljević Kaspijan prisiljen je, pušući u Veliki Narnijski Rog, odaslati poziv za pomoć junacima iz prošlosti: Peteru, Susan, Edmundu i Lucy. Kako bi u Narniji mogao ponovno biti uspostavljen mir, oni moraju zbaciti s prijestolja Kaspijanova ujaka, kralja Miraza.
Narnijska godina 2306.
Lucy, Edmund i njihov rođak Eustace na magičan način bivaju preneseni na brod kralja Kaspijana po imenu Zorogaz. Ploveći tim brodom kralj Kaspijan traži sedam izgubljenih prijatelja svoga oca. Putnici na svom pustolovnom putovanju susreću mnoga fantastična bića, čak i velikog Aslana glavom.
Narnijska godina 2356.
Na tajanstveni je način nestao kraljević Rilijan, obožavani sin kralja Kaspijana. Aslan šalje Eustacea i njegovu školsku prijateljicu Jill u potragu za kraljevićem u uvijek mračnu Zemlju Podzemlja. Kao i toliko puta prije, zla Vještica remeti im planove vezane uz kraljevića i Narniju. Kakve ih sve avanture čekaju na putovanju i na mjestu kao što je Kraj Svijeta?
Narnijska godina 2555.
Lažni Aslan luta Narnijom naređujući svima da služe okrutnim Kalormenima i unoseći strah u svačije srce. Mogu li Jill i Eustace, koji su čudesnim moćima pozvani u Narniju u pomoć kralju Tirijanu, pronaći pravog Aslana i ponovo uspostaviti mir u zemlji? Posljednja je bitka najstrašnija i najsilnija od svih prije i konačna je borba dobra i zla.

Kronološki su knjige bile objavljivane ovim redom:

Grafiti s likom C. S. Lewisa i likovima iz knjige Lav, vještica i ormar

U Narnijskim kronikama kroz sve knjige provlači se lik lava Aslana. Isus se u Bibliji naziva "lav iz plemena Judina".[1] Aslan nije Krist nego ima neke osobine Kristova karaktera. U knjizi Lav, vještica i ormar Aslan se žrtvuje, umire i uskrsava po uzoru na Krista. U knjizi Princ Kaspijan tema je vječni život kroz prolijevanje krvi za drugoga. U knjigama Čarobnjakov nećak i Posljednja bitka teme su stvaranje i svršetak, a u knjizi Srebrni stolac učeništvo, apostoli. Lewisov prijatelj Tolkien smatrao je, da je u Narnijskim kronikama kršćanska poruka preočita. To je C. S. Lewis i želio postići.

Filmska izdanja[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Otkrivenje 5,5: "A jedan od starješina reče: "Ne plači! Evo, pobijedi Lav iz plemena Judina, korijen Davidov, on će otvoriti knjigu i sedam pečata njezinih."
  2. http://www.imdb.com/title/tt0363771/?ref_=tt_rec_tti (pristupljeno 18. ožujka 2013.)
  3. http://www.imdb.com/title/tt0499448/ (pristupljeno 18. ožujka 2013.)
  4. http://www.imdb.com/title/tt0980970/?ref_=fn_al_tt_3 (pristupljeno 18. ožujka 2013.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Narnijske kronike