Narodna enciklopedija srpsko-hrvatsko-slovenačka

Izvor: Wikipedija

Narodna enciklopedija, punim naslovom Narodna enciklopedija srpsko-hrvatsko-slovenačka je enciklopedija pokrenuta po zamisli i zalaganjem prof. St. Stanojevića. Mjeseca ožujka 1924. podnio je prof. Stanojević Bibliografskom zavodu u Zagrebu prijedlog o izdavanju Narodne enciklopedije i Bibliografski zavod je s velikom pripravnošću taj prijedlog usvojio. Po prvobitnom planu enciklopedija je trebala izići u jednoj knjizi s točno 800 stranica. Tijekom rada plan se znatno proširio, te će Narodna enciklopedija biti tri puta veća, nego što se to u početku mislilo. Izdavanje je završeno 1929. godine.

Izradba[uredi | uredi kôd]

Prvu je konferenciju održao urednik prof. Stanojević sa suradnicima 3. svibnja 1924. u Ljubljani, a poslije toga u Beogradu. Na tim konferencijama iznio je urednik suradnicima cio plan rada o organizaciji Narodne enciklopedije. Cio prostor, određen za tisak, bio je podijeljen među struke, koje su trebale ući u enciklopediju. Suradnici su trebali izraditi abecèdārij i da prema određenom prostoru odrede opseg svojih članaka, kako bi se između struka i članaka u strukama održala ravnomjernost. Pošto su podnijeti abecèdāriji i određen opseg članaka, počelo se s obradbom pojmova.

Rok za predaju rukopisa bio je 1. listopada, a za davanje u tiskaru 1. prosinca 1924. Čitav je rad išao iz početka dosta teško. Upute, održavanje sveza sa suradnicima, dopisivanje i dr., a pósebicē nepovjerenje samih suradnika u uspjeh projekta, u mnogome je ometalo pripreme. Ipak su u listopadu abecèdāriji bili gotovi, a ubrzo su počeli stizati i rukopisi. Rukopise su pregledali: P. Stevanović, U. Džonić i Br. Miljković. Oni su prema uputama urednika, izjednačili članke u pogledu opsega, a osobito u pogledu jezika i stila. Taj je posao rađen brzo i savjesno. Rukopisi su zatim prepisivani na pisaćem stroju u tri primjerka, na listovima istoga formata. Jedan je od ovih primjeraka zadržavan u uredništvu kao pričuva, drugi se slao s rukopisom piscu, koji je trebao izvršiti ispravke, a zatim, prema ovim ispravkama, ispravljen je treći primjerak koji je pregledao urednik i dao mu konačan oblik. Poslije jezikoispravka (korekture) dobivali su suradnici svoje članke još jednom prije tiskanja, na pregled.

Suradnici i uredništvo[uredi | uredi kôd]

Narodna enciklopedija je zajedničko djelo preko 140 suradnika, od kojih je 20 akademika, 65 sveučilišnih nastavnika, 7 ministara, 5 viših časnika, dok su ostali priznati stručnjaci. Među suradnicima je bilo 80 Srba, 45 Hrvata i 21 Slovenac.[1] Tisak je načinjen u Zakladi tiskare Narodnih novina u Zagrebu.

U uredništvu (redakciji) su radili:

Knjige[uredi | uredi kôd]

U prve dvije knjige tiskano je 6555 članaka. Enciklopedija se tiskala u 15.000 primjeraka, a imala je oko 12.000 pretplatnika. Izlazila je u dvije inačice, ćirilicom i latinicom. Prvi je svezak dan u tisak 15. prosinca 1924., a izašao je iz tiskare 14. ožujka 1925. godine.[2]

Knjige Narodne enciklopedije
Knjiga Godina izdanja Stranica
Knj. 1. : A – H 1925. 898 str.
Knj. 2. : I – M 1927. 1094 str.
Knj. 3. : N – R 1928. 1013 str.
Knj. 4. : S – Ž 1929. 1353 str.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Popović, D. Narodna enciklopedija. U tiskopisu: Stanojević, St. Narodna enciklopedija srpsko-hrvatsko-slovenačka, III. knj., Zagreb : Bibliografski zavod d.d., 1928., str. 14.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Wolfgang Höpken, »Zwischen nationaler Sinnstiftung, Jugoslawismus und „Erinnerungschaos”: Geschichtswissenschaft und Geschichtskultur in Serbien im 19. und 20. Jahrhundert«. U zborniku: Walter Lukan, ur. Serbien und Montenegro : Raum und Bevölkerung, Geschichte, Sprache und Literatur, Kultur, Politik, Gesellschaft, Wirtschaft, Recht, 1st gleichzeitig, Osthefte (Österreichische Osthefte : Zeitschrift für Mittel-, Ost- und Südosteuropaforschung, Sonderband 18), Jg. 47. 2005. (Berlin, 2006.), Beč, Berlin, Münster : LIT Verlag, Münster : Österreichisches Ost- und Südosteuropa-Institut, 2005., ISBN 3-8258-9539-4, 0029-9375, str 345. - 392., podatak sa str. 359.
  2. Popović, 1928., 14.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Narodna enciklopedija srpsko-hrvatsko-slovenačka
Logotip Wikizvora
Logotip Wikizvora
WikIzvor ima izvorni tekst na temu: sr:Index:Narodna enciklopedija srpsko-hrvatsko-slovenacka 1 lat.pdf