Narodni front za demokraciju i pravdu

Izvor: Wikipedija
Predsjednik stranke Isaias Afewerki

Narodni front za demokraciju i pravdu (tigrinja jezik ህዝባዊ ግንባር ንደሞክራስን ፍትሕን); (arap.الجبهة الشعبية للديمقراطية والعدالة) je eritrejska vladajuća politička stranka. Sadašnji predsjednik stranke i predsjednik države je Isaias Afewerki.

Povijest stranke[uredi | uredi kôd]

Narodni front za demokraciju i pravdu osnovan je 1994. Godinu prije održan je referendum pod okriljem Ujedinjenih naroda na kojem su Eritrejci glasovali za nezavisnost i otcjepljenje od Etiopije, ali praktično front je upravljao Eritrejskim ratom za nezavisnost još od kraja 1991., kada je svrgnuta komunistička vlada u Adis Abebi.

Njihovi prethodnici bili su naoružani marksistički i afrički socijalisti koji su djelovali u Eritrejskom narodnom oslobodilačkom frontu. Na kongresu 1987. odbačeni su marksizam i lenjinizam kao ideologija i počeo se propagirati revolucionarni eritrejski nacionalizam. Cilj je bio ujedinjenje drugih eritrejskin pokreta za neovisnost i nacionalističkih grupacija.

Politička platforma[uredi | uredi kôd]

Poslije odbacivanja utjecaja marksizma i lenjinizma krajem hladnog rata, stranka je pod vođstvom Isaiasa Afewerkia predstavila se kao nacionalistička i koja je željela pridobiti sve nacionaliste bez obzira na političke pravce koje su zastupali. [1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Markakis, John. Ožujak 1995. Eritrea's National Charter. Review of African Political Economy. 22 (63): 126–129. doi:10.1080/03056249508704109. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. siječnja 2007. Pristupljeno 29. srpnja 2013.