Narodnooslobodilačka armija Kine

Izvor: Wikipedija
Símbol narodnooslobodilačke armije Kine

Narodnooslobodilačka armija Kine (人民解放军, Rénmín Jiěfàngjūn) glavna je oružana sila Narodne Republike Kine. Vrhovni zapovjednik Narodnooslobodilačke vojske je predsjednik centralne vojne komisije NR Kine Xi Jinping.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Narodnooslobodilačka armija osnovana je 1. kolovoza 1927. godine kao kineska Crvena armija, oružane snage Komunističke partije Kine. Osnivanje armije bila je posljedica raskida savezništva između partije Kuomintang i KP Kine.

Borci armije sudjelovali su u Dugom maršu 1934.1935. godine i u Drugom svjetskom ratu protiv japanskog okupatora. Jedinice Narodnooslobodilačke armije sudjelovale su u Korejskom ratu, Kinesko-indijskom ratu, Kinesko-vijetnamskom ratu i drugim sukobima.

Profesionalizacija vojske izvršena je krajem 1970ih u sklopu tzv. Četiri modernizacije.

Prema službenim podacima raspolaže s oko 2,1 milijuna vojnika.

Grane vojske[uredi | uredi kôd]

PLA obuhvaća pet glavnih grana službi:

Kopnene snage,

Mornaricu,

Zračne snage,

Raketne snage i

Snage strateške podrške.

Nakon smanjenja od 200.000 vojnika najavljenog 2003. godine, ukupna snaga PLA smanjena je s 2,5 milijuna na nešto manje od 2,3 milijuna. Daljnje reforme dovest će do smanjenja broja zaposlenih za dodatnih 300.000 u odnosu na trenutnu snagu od 2,28 milijuna ljudi. Smanjenje će doći uglavnom od neborbenih kopnenih snaga, što će omogućiti da se više sredstava preusmjeri na pomorske, zračne i strateške raketne snage. Ovo pokazuje kineski pomak od davanja prioriteta kopnenim snagama na naglašavanje zračne i pomorske moći s visokotehnološkom opremom za ofenzivne uloge nad spornim obalnim teritorijima.[92]