Nathan Bedford Forrest

Izvor: Wikipedija
Nathan Bedford Forrest
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 13. srpnja 1821.
Mjesto rođenja Chapel Hill, Tennessee
Datum smrti 29. listopada 1877.
Mjesto smrti Memphis, Tennessee
Nacionalnost Amerikanac
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1861. - 1865.
Čin General poručnik
Ratovi Američki građanski rat
Važnije bitke Bitka za Fort Donelson
Bitka kod Shiloha
Prva bitka za Murfreesboro
Bitka kod Chickamauge
Bitka za Fort Pillow
Bitka kod Briceovog raskrižja
Bitka za Tupelo
Druga bitka za Memphis
Treća bitka za Murfreesboro
Bitka za Nashville
Wilsonov pohod
Vojska Vojska Konfederalnih Država
Rod vojske Konjaništvo

Nathan Bedford Forrest (13. srpnja 1821.29. listopada 1877.) bio je general poručnik u vojsci Konfederacije tijekom Američkog građanskog rata. Zapamćen je kao samouki, inovativni vođa konjice tijekom rata.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Zapovjednik konjice i vojni zapovjednik u ratu, Forrest je jedan od najneobičnijih ljudi u Američkom građanskom ratu. Manje obrazovan nego mnogi od njegovih kolega časnika, Forrest je skupio bogatstvo prije rata kao investitor u nekretnine, i trgovac robljem. Bio je i jedan od rijetkih časnika u vojsci koji su se upisali u vojsku kao obični vojnik i bili unaprijeđeni u generala i zapovjednika na kraju rata. Iako je Forrestu nedostajalo formalno vojno obrazovanje, imao je dar za strategiju i taktiku.

Boreći se na zapadnom bojištu, stvorio je i uspostavio nove doktrine za mobilne snage, zaradivši nadimak The Wizard of the Saddle (Čarobnjak u sedlu). Te taktike se i danas podučavaju na vojnoj akademiji West Point. Bio je optužen za ratne zločine u bitci kod Fort Pillowa. U svojim poslijeratnim spisima, predsjednik Konfederacije Jefferson Davis i general Robert E. Lee su izrazili uvjerenje da Konfederacijska vojska nije u potpunosti uspjela iskoristiti Forrestov talent.

Nakon rata, Forrest je bio prvi "Grand Wizard" (Veliki čarobnjak) Ku Klux Klana, tajne osvetničke organizacije koja je pokrenula terorizam protiv Afroamerikanaca, Carpetbaggera (Sjevernjaka koji su preselili na poslijeratni Jug), i Južnjaka koji su podupirali Uniju. Ipak, 1875., na svom posljednjem javnom nastupu, Forrest je pozvao na ravnopravnost i suradnju svih Amerikanaca, bijelih i crnih. Umro je 1877. od dijabetesa.