Natural History Museum

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži


Natural History Museum
Natural History Museum hall.jpg
Osnovan 1881.
Lokacija Exhibition Road, South Kensington, London, Engleska, London


Metro stanica South Kensington
WWW www.nhm.ac.uk

Natural History Museum je jedan od tri velika muzeja u muzejskom kvartu Londona na Exhibition Roadu, South Kensington (ostali su Science Museum i Victoria and Albert Museum). Glavni ulaz u muzej je sa Cromwell Roada. Muzej je javni, a financira ga država( Ministarstvo za kulturu, medije i sport).

Muzej čuva zbirku od oko 70 milijuna izložaka, u pet glavnih zbirki: botanika, entomologíja, mineralogija, paleontologija i zoologija. Muzej je svjetski referencijalni centar za istraživanje, specijaliziran za taksonomiju, identifikaciju i očuvanje. Natural History je vrlo stara institucija, tako da mnoge njegove velike povijesne zbirke imaju, pored znanstvene vrijednosti, i veliku povijesnu vrijednost poput zbirke uzoraka prikupljene od Charlesa Darwina.

Muzej je posebno poznat po svojim izlošcima kostura dinosaura i kićene arhitekture samog muzejskog zdanja - tako da ga ponekad zovu katedrala prirode.

Muzej je nastao iz zbirki britanskog muzeja u novu zgradu ( arhitekt Alfred Waterhouse) kao zasebna ustanova uselio se 1881., kasnije mu je priključen Geološki muzej. Darwinov centar je novija depadansa muzeja, projektirana kao moderan objekt za skladištenje vrijednih zbirki.

Kićena zgrada Natural History Museum

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]