Neckar

Izvor: Wikipedija
Neckar
Negger
Neckar kod Heidelberga
Položaj
DržaveNjemačka
NaseljaTübingen, Stuttgart, Heilbronn, Heidelberg, Mannheim
Fizikalne osobine
Duljina367 km
Površina porječja14 000 km2
Plovna od – doPlochingen - Mannheim
Tok rijeke
Izvor 
 • Nad. vis.706 m
Ušće 
 • Koord.49°30'42,998"N, 8°26'13,999"EUredite na Wikipodatcima
Ulijeva se uRajnu kod Mannheima

Neckar (alemanski: Negger) je njemačka rijeka. Jedna je od najprometnijih i najznačajnijih vodenih prometnica Baden-Württemberga.

Izvor se nalazi u zaštićenom rezervatu prirode Schwenninger Moos blizu Villingen-Schwenningena na 706 m nadmorske visine. Utječe u Rajnu u Mannheimu na nadmorskoj visini od 95 m. Neckarov slijev obuhvaća oko 14.000 četvornih kilometara i uglavnom teče kroz središnji dio Baden-Württemberga, a manjim dijelom kroz Hessen.

Etimologija[uredi | uredi kôd]

Naziv Neckar je keltskog podrijetla, što znači divlje vode. Gramatički je rod imena na njemačkom muški (Der Neckar).

Geografija[uredi | uredi kôd]

Riječni tok[uredi | uredi kôd]

Porječje Neckara

Izvori[uredi | uredi kôd]

Podvodno područje Neckara leži u Schwenninger Moosu između Schwenningena i Bad Dürrheima. Tradicionalno obilježeni izvor rijeke nalazi se u gradskom parku Möglingshöhe u Schwenningenu.

Prije Landesgartenschau Villingen-Schwenningen 2010. Neckar je tekao u središtu grada Schwenningena uglavnom pod zemljom. Kako bi grad bolje zaštitio od češćih poplava izlijevanjem kanala, rijeka je dobila više prostora kroz novo, uglavnom otvoreno korito. Ovo korito uglavnom teče na novoizgrađenom hortikulturnom izložbenom terenu, koji je korišten kao povod za preuređenje.

Izvorišta[uredi | uredi kôd]

Neposredno prije Rottweila, Neckar je samo mali potočić na platou Baar. U Deißlingen -Lauffenu ima 4 metra visok vodopad, koji se danas odvodi. Nakon toga, Neckaru se pridružuje Eschach koji dolazi s istočnih obronaka šume, koja mnogo više nosi vodu. Njegova glavna pritoka Glasbach, koja potječe iz Brogena, hidrografski gledano, je glavna rijeka riječnog sustava Neckar.

Ovim spojem iznad Rottweila Neckar ulazi u usku, šumovitu dolinu i sljedećih 80 km izbija svoj put prema sjeveru između lanaca šume i švapske Jure. Stvorio je dvije presječene meandrske ostruge na Neckarburgu koji je obuhvaćen Neckarburgbrückeom. Dalje niz rijeku leži visoko iznad rijeke stari grad Oberndorf na vapnenačkoj sinter terasi koja ispunjava jednu od bočnih dolina poput zdjela. Na Horbu skreće s visoravni Gäu prema sjeveroistoku, a zatim slijedi zapadnu stranu švapske Jure (Albtrauf). U blizini Weitingena dolinom prolazi 127 m visok vijadukt Neckar na A 81. Kod Rottenburga ulazi u širu dolinu Tübingena. Nakon Tübingena dolina se ponovno sužava. Od ove točke su okolna povišena područja znatno gušće naseljena.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Neckar
Nedovršeni članak Neckar koji govori o rijeci treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

|