Nenad Polimac

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nenad Polimac
Rođenje 20. rujna 1949.
Nacionalnost Hrvat
Zanimanje novinar
Portal o životopisima


Nenad Polimac (Zagreb, 20. rujna 1949.) je hrvatski novinar i filmski kritičar[1]. Suosnivač je Globusa, Nacionala, te časopisa Film[2]. Posljednjih godina redovito objavljuje kritike i prikaze u izdanjima EPH, gdje je bio i glavni urednik Globusa[1][2].

O filmu piše od 1972.[1], profilirajući se izrazito žanrovski: među prvim je domaćim zagovornicima špageti westerna i o kung fuu. Osobito ga zanimaju hollywoodski film tridesetih, četrdesetih i pedesetih godina, sve vrste žanrovskog filma, istočnoeuropske i azijske kinematografije, te hollywoodski i japanski animirani film (Pixar i Hayao Miyazaki)[2].

S kritičarima istomišljenicima osnovao je 1975. časopis Film[1], koji je forsirao revalorizaciju hrvatske kinematografije (zahvaljujući napisima u časopisu, Koncert Branka Belana otet je zaboravu, a Tomislav Gotovac priznat kao veliki autor svjetskog eksperimentalnog filma) i modernije poimanje tendencija u svjetskom filmu. Njegova negativna kritika politički podobne i odasvud hvaljene Okupacije u 26 slika izazvala je veliki skandal i presudila da časopisu potkraj sedamdesetih ukinu dotacije[2], te je prestao izlaziti 1979.[1]

Na prijelazu sedamdesetih u osamdesete uredio je monografije o Živojinu Pavloviću, kontroverznom autoru proskribiranog srpskog „crnog vala“, te o Branku Baueru, ponovno otkrivajući njegov opus[2].

Od 1978. do 1984. bio je dio tima filmske redakcije Televizije Zagreb[1], poznat po vrlo popularnoj emisiji 3-2-1 kreni. Kasnije je s Vladimirom Tomićem bio autor također uspješnih emisija Moderna vremena i Vrtoglavica. U drugoj polovici osamdesetih radio je kao savjetnik za repertoar u zagrebačkim Kinematografima[2].

Polimac i Jurica Pavičić bili su jedini hrvatski filmski kritičari pozvani sudjelovati u anketi o najboljim filmovima svih vremena koju je organizirao Sight & Sound u nakladi Britanskoga filmskog instituta[1].

Ostalo[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 Nenad Polimac
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Nenad Polimac: filmski kritičar i urednik