Neobuzdani Okona

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Neobuzdani Okona
The Outrageous Okona
Neobuzdani Okona
Okona
Epizoda br. 4.
Sezona 2.
Prvo prikazivanje 12. prosinca 1988.
Scenarist Burton Armus
Redatelj(i) Robert Becker
Gostujući glumci William O. Campbell kao Okona
Rosalind Ingledew kao Yanar
Kieran Mulroney kao Benzan
Joe Piscopo kao komičar
Douglas Rowe kao Debin
Albert Stratton kao Kushell
Zvjezdani datum 42402.7
Članak o epizodi na IMDb-u
Kronologija epizoda
Prethodna Osnovno, dragi Data
Sljedeća Glasno kao šapat

Neobuzdani Okona (eng. The Outrageous Okona) je četvrta epizoda druge sezone američke znanstveno-fantastične serije Zvjezdane staze: Nova generacija.

Radnja[uredi VE | uredi]

Istražujući Omega Sagitta sustav, Enterprise pomaže pokvarenom teretnom brodu i ugosti jedinog putnika, kapetana Okonu. Na Enterpriseu, naočit i šaljiv Okona šarmira posadu - posebno žene - sa svojom dosjetljivošću i vragolastim ponašanjem. Međutim, Data ne shvaća Okonine šale i traži pomoć od Guinan pri shvaćanju tako složenog problema kao što je humor.

U međuvremenu, dvije male interplanetarne letjelice naciljaju svoje lasere na Enterprise, zahtijevajući Okoninu predaju. Prvo, Debin optužuje Okonu da je zbog njega njegova kćer, Yanar, trudna; dok Kushell, sa svojim sinom Benzonom uz njega, optužuje Okonu da je ukrao slavni državni dragulj, Dragulj od Thezija.
Znajući da bi moglo doći do izbijanja rata između dvije države ukoliko preda Okonu jednom od tražitelja, Picard pristaje pomoći Okoni da brzo pobjegne. Međutim, razgovor sa Wesleyjem Crusherom uvjeri Okonu da promjeni svoje mišljenje i preda se.

Kada su se sve strane teleportirale na Enterprise da porazgovaraju o cijeloj stvari, Okona zaprosi Yanar, na što Benzan napravi ispad te prizna da je on otac Yanarinog djeteta i da je uzeo dragulj kako bi ga poklonio svojoj djevojci kao vjenčani dar. Okona također priznaje da je služio kao glasnik između mladića i djevojke, čije se obitelji svađaju godinama. Nakon svih otkrivenih tajni, Yanar se pristaje udati za voljenog Benzana.
Nakon riješenog problema, Data se vraća u holodek da isproba par viceva ispred publike. Nakon razočaravajućeg pokušaja, Data dolazi do tužnog zaključka da on jednostavno ne može biti smiješan. Ali kako posada pozdravlja Okonu, Data je uhvaćen nespreman Okoninim pitanjem te odgovori na poprilično smiješan način, a da toga ni sam nije svjestan, na što se svi na mostu nasmiju.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]