Neognathae

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Neognathae
Mužjak mandarinske patke, Aix galericulata
Mužjak mandarinske patke, Aix galericulata
Status zaštite

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Infrarazred: Neognathae
Pycraft, 1900.
Područje života
nadredovi

Galloanserae
Neoaves

Neognathae (neognate) su infrarazred ptica koje zajedno sa paleognatama, čine podrazred Neornithes ili suvremene ptice[1]. Postoji oko 10 000 vrsta neognata koje su podijeljene na dva nadreda Galloanserae i Neoaves

Najvažnije obilježje po kojem se ptice iz ova dva nadreda razlikuju je građa njihovog nepca. Osim te, ne postoji nikakva druga posebno izražena razlika između Paleo- i Neognathae. Tako i u skupini Neognathae postoje neletači, kao što su pingvini, kakapu iz reda papiga ili kagu, ptica iz reda ždralovki. Najveća ptica iz ove skupine je andski kondor, ptica iz porodice američkih strvinara, duga je i do 1,30 metara, a raspon krila može biti čak do 3,20 metara. Ovaj pogled na sistematiku ptica novija istraživanja mitohondrijskog DNK

Najstariji nađeni fosili neognata potječu iz kasne krede, prije oko 70 milijuna godina. Već ime neo- sugerira tradicionalni pogled, da su se one razvile iz paleognata. No, ovaj pogled na sistematiku ptica prema kojem se prvo razdvajanje ptica odvilo upravo između ove dvije skupine, dovode u pitanje novija istraživanja mitohondrijskog DNK. Rezultati sugeriraju, da su se vrapčarke prve odvojile od svih drugih ptica, još u vrijeme rane krede, prije oko 110 milijuna godina. Ovaj pogled otvara pretpostavku, da su svojstva neognata prvobitna, dok su svojstva nepca paleognata vjerojatno neotenija, zadržavanje osobine mlade životinje i u odrasloj fazi. To bi značilo, da su paleognati samo skupina u okviru neognata, a da neognata nisu zapravo monofilijska skupina, ne okupljaju sve potomke istih zajedničkih predaka.

Klasifikacija[uredi VE | uredi]

Podrazred:

Galloanserae
red:
Anseriformes,
Galliformes

Podrazred:

Neoaves:
Porodica:
Aegothelidae
Otididae
Scopidae
Red:
Apodiformes
Balaenicipitiformes
Caprimulgiformes
Charadriiformes
Ciconiiformes
Coliiformes
Columbiformes
Coraciiformes
Cuculiformes
Falconiformes
Galbuliformes
Gaviiformes
Gruiformes
Mesitornithiformes
Musophagiformes
Opisthocomiformes
Passeriformes
Pelecaniformes
Phoenicopteriformes
Piciformes
Podicipediformes
Procellariiformes
Psittaciformes
Sphenisciformes
Strigiformes
Trogoniformes
Turniciformes [2]

Povezani članci[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  • Mindell, David P. & Brown, Joseph W. (2005): The Tree of Life Web Project - Neornithes. Version of 2005-DEC-14. Retrieved 2008-JAN-08.
  • Mindell, David P.; Brown, Joseph W. & Harshman, John (2005): The Tree of Life Web Project - Neoaves. Version of 2005-DEC-14. Retrieved 2008-JAN-08.