Neporaženi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Neporaženi
Naslov izvornika 'The Undefeated'
Redatelj Andrew McLaglen
Producent Robert L. Jacks
Scenarist James Lee Barrett
Glavne uloge John Wayne
Rock Hudson
Glazba Hugo Montenegro
Snimatelj William H. Clothier
Distributer 20th Century Fox
Godina izdanja 1969.
Trajanje 119 min.
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
Žanr western
IMDB Logo 2016.svg Profil na IMDb-u
Applications-multimedia.svg Portal o filmu

Neporaženi (The Undefeated) je američki western film iz 1969. godine. Redatelj mu je bio Andrew McLaglen a film je zapamćen po glavnim ulogama Johna Waynea i Rocka Hudsona. Radnja filma se zbiva tijekom francuske intervencije u Meksiku. Sam film ima neskrivenu poruku pomirbe sjevernih i južnih država SAD-a koje je građanski rat 1861.-1865. bio duboko podjelio.

Sadržaj[uredi VE | uredi]

Nedugo nakon završetka američkog građanskog rata 1865., unionistički pukovnik John Henry Thomas (John Wayne) napušta vojsku sa grupicom svojih vojnika kako bi se na jugozapadu SAD-a bavio lovom na divlje konje i prodavao ih američkoj vojsci. James Langdon (Rock Hudson), pukovnik poražene vojske Konfederacije spaljuje svoju plantažu, kako ne bi pala u ruke grabljivim špekulantima sa Sjevera, i vodi svoje vojnike sa njihovim obiteljima u Meksiko, gdje im je dopušteno naseliti se pod okriljem meksičkog cara Maksimilijana. Thomas prikuplja 3000 konja ali na mjesto sastanka sa predstavnicima vlade SAD-a dolaze francusko-meksički izaslanici cara Maksimilijana, koji mu nude da od njega otkupe sve konje. Thomas isprva odbija, ali kasnije pristaje nakon što mu vladini predstavnici ponude manju cijenu nego Maksimilijanovi izaslanici. Obje grupe, i Langdonovi i Thomasovi ljudi, prelaze Rio Grande i uskoro nakon što se susretnu, bivaju prisiljeni zaboraviti stare nesuglasice i surađivati kako bi se obranili od razbojnika i meksičkih revolucionara te stigli na cilj.

Uloge[uredi VE | uredi]

Zanimljivosti[uredi VE | uredi]

Film je zapravo fiktivna interpretacija puta konfederalnih generala Josepha Orvillea Shelbyja i Sterlinga Pricea i njihovih ljudi u Meksiko po završetku rata. Nakon predaje generala Leeja u travnju 1865., Shelby i Price i njihovi vojnici su odbili položiti oružje i prešli u Meksiko, gdje su ponudili svoje usluge caru Maksimilijanu kao svojevrsna "legija stranaca". Maksimilijan ih je odbio uključiti u svoju vojsku ali im je dodjelio zemlju za naseljavanje kod Vera Cruza.