Neugodna istina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Neugodna istina
Naslov izvornika An Inconvenient Truth
Redatelj Davis Guggenheim
Producent Lawrence Bender
Scott Z. Burns
Laurie David
Scenarist Al Gore
Glavne uloge Al Gore
Glazba Michael Brook
Montaža Jay Cassidy
Dan Swietlik
Distributer Paramount Classics
Godina izdanja 2006.
Trajanje 94 min.
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
Proračun 1.000.000 USD
Mrežno sjedište
IMDB Logo 2016.svg Profil na IMDb-u
Applications-multimedia.svg Portal o filmu

Neugodna istina (eng. An Inconvenient Truth) američki je dokumentarni film iz 2006. godine. Film se temelji na predavanjima američkog političara Ala Gorea o globalnom zatopljenju i klimatskim promjenama. Razotkriva mitove i pogrešne predodžbe te predlaže potrebne promjene. Dobio je brojne nagrade, uključujući dva Oscara.

Radnja[uredi VE | uredi]

Neugodna istina prikazuje podatke i predviđanja o klimatskim promjenama uz isječke iz života Ala Gorea. Preko prezentacije različitim tehnikama poput slika, grafikona, karti, animacija i računalnih simulacija u filmu su predstavljena recentna istraživanja vrhunskih svjetskih znanstvenika kojima se uklanjaju sve sumnje o postojanju problema globalnog zatopljenja. Gore prikazuje problem sa znanstvenog, ekonomskog, političkog i moralnog gledišta. Film uključuje mnogo segmenata s ciljem pobijanja teorija, da je globalno zagrijavanje nestvarno. Al Gore kritizira američku politiku, zbog nepotpisivanja Protokola iz Kyota i ignoriranja problema.

Nagrade[uredi VE | uredi]

Zanimljivosti[uredi VE | uredi]

  • Britanska vlada je odlučila prikazati ovaj film u svim srednjim školama u Engleskoj i Walesu u obrazovne svrhe. Španjolska vlada je donijela istu odluku.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]