Prijeđi na sadržaj

Neugodna istina

Izvor: Wikipedija
Neugodna istina
Naslov izvornika
An Inconvenient Truth
RedateljDavis Guggenheim
ProducentLawrence Bender
Scott Z. Burns
Laurie David
ScenaristAl Gore
Glavne ulogeAl Gore
GlazbaMichael Brook
MontažaJay Cassidy
Dan Swietlik
DistributerParamount Classics
Godina izdanja2006.
Trajanje94 min.
Država SAD
Jezikengleski
Proračun1.000.000 USD
Mrežno sjedište
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Neugodna istina (eng. An Inconvenient Truth) američki je dokumentarni film iz 2006. godine. Film se temelji na predavanjima američkog političara Ala Gorea o globalnom zatopljenju i klimatskim promjenama. Razotkriva mitove i pogrešne predodžbe te predlaže potrebne promjene. Dobio je brojne nagrade, uključujući dva Oscara.

Radnja

[uredi | uredi kôd]

Neugodna istina prikazuje podatke i predviđanja o klimatskim promjenama uz isječke iz života Ala Gorea. Preko prezentacije različitim tehnikama poput slika, grafikona, karti, animacija i računalnih simulacija u filmu su predstavljena recentna istraživanja vrhunskih svjetskih znanstvenika kojima se uklanjaju sve sumnje o postojanju problema globalnog zatopljenja. Gore prikazuje problem sa znanstvenog, ekonomskog, političkog i moralnog gledišta. Film uključuje mnogo segmenata s ciljem pobijanja teorija, da je globalno zagrijavanje nestvarno. Al Gore kritizira američku politiku, zbog nepotpisivanja Protokola iz Kyota i ignoriranja problema.

Nagrade

[uredi | uredi kôd]

Zanimljivosti

[uredi | uredi kôd]
  • Britanska vlada je odlučila prikazati ovaj film u svim srednjim školama u Engleskoj i Walesu u obrazovne svrhe. Španjolska vlada je donijela istu odluku.

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]