Al Gore

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Albert Arnold Gore, Jr.
Al Gore

45. Potpredsjednik SAD-a
trajanje službe
20. siječnja 1993. – 20. siječnja 2001.
Predsjednik Bill Clinton
Prethodnik Dan Quayle
Nasljednik Dick Cheney
Senator iz Tennesseea
trajanje službe
3. siječnja 1985. – 2. siječnja 1993.
Prethodnik  Howard Baker
Nasljednik Harlan Mathews
Kongresmen iz 6. okruga Tennesseea
trajanje službe
3. siječnja 1983. – 3. siječnja 1985.
Prethodnik  Robin Beard
Nasljednik Bart Gordon
Kongresmen iz 4. okruga Tennesseea
trajanje službe
3. siječnja 1977. – 3. siječnja 1983.
Prethodnik  Joe L. Evins
Nasljednik Jim Cooper
Rođenje 31. ožujka 1948.
Politička stranka Demokratska stranka

Albert Arnold "Al" Gore Jr. (Washington, 31. ožujka 1948.), američki političar.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Bivši je potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država za vrijeme Clintonova mandata i neuspješni predsjednički kandidat na skandaloznim izborima za američkog predsjednika 2000. godine. Albert Gore junior (poznatiji kao Al Gore) rođen je 31. ožujka 1948. godine u prijestolnici Sjedinjenih Američka Država - Washingtonu. Ono što ga je izdvajalo od ostale djece, jest da je još kao dječak Gore pokazivao znakove preuranjene zrelosti i ukočenog ponašanja. Eleanor Smotherman, učiteljica koja mu je predavala u drugom razredu o tome kaže: Kada bih mu se obraćala nisam bila sigurna govorim li djetetu ili odrasloj osobi.

Današnji američki potpredsjednik djetinstvo je proveo tumarajući između Washingtona, gdje mu je otac bio zastupnik u američkom kongresu, i gradića Carthage (savezna država Tennessee) gdje je Goreov otac bio ugledni senator i koje i dan danas Gore naziva svojim domom. Al je odrastao na očevoj farmi marljivo radeći, a koja je prema Goreovim riječima imala konje i kanue i gdje se sve dešavala izvan četiri zida i gdje su svi poznavali vas i vi ste znali sve. Ljudi koji su ga poznavali u to doba ističu jednu njegovu karakteristiku - veoma je lako sklapao prijateljstva. Sin Alberta Gorea seniora odrastao je okružen politikom. Otac ga je vodio po sastancima na vrhu gdje su se kretali Kennedyevi, te nama izvan Sjedinjenih Država manje poznati političari Demokratske stranke - William Fulbright i Sam Rayburn. Mladi Gore školovao se u elitnoj američkoj školi - St. Albans Schools for Boys, gdje je stekao formalnu naobrazbu. Tu je na školskom plesu upoznao i svoju buduću suprugu Mary Elizabeth "Tipper" (prevedeno: Davač napojnice) Aitcheson. Njih dvoje vjenčali su se 1970. i imaju četvero djece - Karenna (6. kolovoza 1973.), Kristin (5. lipnja 1977.), Sarah (7. siječnja 1979.) i Albert III (19. listopada 1992.). Četvrtog srpnja 1999. godine Gore je postao i djed rođenjem malog Wyatt Gore Schiffa.

Nakon završenog srednjeg školovanja Gore se upisao na Sveučilište Harvard gdje je i diplomirao 1969. na temu Utjecaj televizije na ponašanje predsjednika. Zanimljivo je možda spomenuti da je za vrijeme studija bio cimer s budućim dobitnikom Oscara - Tommyem Lee Jonesom. Iako je zajedno s ocem bio protivnik Vijetnamskog rata i politike koju je vodila Nixonova administracija ipak je pristao biti mobiliziran u američku vojsku, doduše kao reporter uglednog američkog lista Stars and Stripes (Zvijezde i pruge - aluzija na američku zastavu). Po završetku Vijetnamskog rata Gore se nastavio baviti novinarstvom radeći za list Nashville Tennessean i istovremeno pohađajući Vanderbilt Law School u večernjim satima. Međutim senatorov sin nije mogao odoljeti zovu politike i 1976. godine izabran je u američki Kongres, četiri puta u Zastupnički dom i dva puta u Senat. Za vrijeme svojeg boravka u Kongresu nametnuo se kao stručnjak za pitanja nuklearnog razoružanja i zaštite okoliša.

Jedan od Goreovih najbriljantnijih trenutaka u politici dogodio se u doba dok je bio član Kongresnog povjerenstva za pitanja razoružanja. Gore se toliko zanio time da je tjedno provodio barem osam sati baveći se samo tom tematikom, tako da je u veljači 1982. godine u Kongresnom tromjesečniku objavio svoja zapažanja na tu temu. Nekoliko mjeseci kasnije kada je skupina američkih stručnjaka posjetila Moskvu, Sovjeti su jedino i samo htjeli razgovarati o Planu Gore. No, unatoč obavljanju raznih dužnosti u Zastupničkom domu i Senatu Gore nikada nije uspio dostići sam vrh američke politike. Stoga se 1988. godine odlučio kandidirati za predsjednika. Iako je odnio prevagu u šest južnih država na kraju je za demokratskog predsjedničkog kandidata izabran Michael Dukakis (koji će izbore za predsjednika glatko izgubiti). Usprkos svemu Gore je ostao ugledni senator i taj neuspjeh se nije odrazio na njegovu političku karijeru.

Godine 1992. na nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke tada predsjednički kandidat Bill Clinton prekršio je dva glavna pravila utrke za američkog predsjednika: za svog zamjenika je izabrao osobu uvelike sličnog političkog svjetonazora (Gorea) i dopustio je da ime te osobe u javnost dopre prilično rano. Nakon izbora Clintona za američkog predsjednika (i time Gorea za potpredsjednika) Gore se naročito posvetio zalaganju za čistiji okoliš i omogućavanju pristupa Internetu što većem broju ljudi.

Nakon otkrivanja prijevare Globalnog zatopljenja Gore je primio tužbu od 30,000 znanstvenika koji su dokazali da je Globalno zatopljenje zapravo prirodni proces. Tužba je još u procesu jer Al Gore ima jaku potporu američke vlade.


Unutarnje poveznice[uredi | uredi kôd]