Neuri

Izvor: Wikipedija

Neuri (Νέυροι) su antički narod neutvrđenog porijekla, koji (po Herodotu) su naseljavalji područje zapadno od Budina između gornjeg toka Dnjestra i Južnog Buga (područje moderne Bjelorusije i istočne Poljske).

Prema Herodotu,[1][2]Skiti i Grci su tvrdili da Neuri imaju sposobnost metamorfoze: "Ti su ljudi čarobnjaci. Skiti i Grci o njima govore, da se Neur svake godine jednom na nekoliko dana preobrazi u vuka, a zatim povrati u svoje obličje,“ što bi mogli upućivati na njihovo obožavanje ove životinje, i nošenje vučjih koža i maski u čast božoice vučice .

Neuri, čije se ime sačuvalo u imenu rijeke Naura, dovode se u vezu s proto-slavenima, Skitima i Baltima, a stari autori spominju ih uz plemena Agatirsi, Budini, Sauromati, Geloni, ljudožderi Androphagi i tzv. Melanchlaeni (crni plaštevi), ali njihovo porijeklo još nije točno utvrđeno.

Prema običajima oni bi bili Skiti[3] i različiti od Androphaga, koje identificiraju s ugrofinskim Mordvinima.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. She-Wolf. Inačica izvorne stranice arhivirana 19. svibnja 2010. Pristupljeno 27. prosinca 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. A Brief History of Werewolves
  3. The Bronze and the Early Iron Age of the Eastern Balts

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Neuri koji govori o etnologiji ili etnografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.