Newcastle upon Tyne

Izvor: Wikipedija
Za druga značenja pogledajte Newcastle.
Newcastle upon Tyne
Newcastle upon Tyne
Grb grada Newcastle upon Tyne
Koordinate: 54°58N 1°36W
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Sastavna država Engleska
Okrug Tyne and Wear
Povijesna grofovija Ceremonijalna grofovija Northumbria
Regija Sjeveroistočna Engleska
Površina 113,44 km²
Stanovništvo 273 600
Gustoća stanovništva 2 437/km²
Vremenska zona WET
OS grid reference NZ249645
NUTS 3 00CJ
Službena stranica www.newcastle.gov.uk
Karta
Karta UK s oznakom Newcastle upon Tynea

Newcastle upon Tyne (uobičajeno se naziva skraćeno samo Newcastle) je grad u metropolitanskoj grofoviji Tyne and Wear, u sjeveroistočnoj regiji Engleske. Grad je smješten na obalama rijeke Tyne, bio je dio povijesne i ceremonijalne grofovije Northumberland.

Grad nosi ime po normanskom dvorcu kojeg je 1080. podigao Robert II. Normanski, najstariji sin Vilima I. Osvajača. Newcastle se razvio iz rimske naseobine, u srednjem vijeku postao je centar trgovine vunom, a kasnije je postao sjedište rudnika ugljena. Luka se počela razvijati od XVI. st., uz nju se se razvila i brojna brodogradilišta uzduž riječne obale. Newcastle se razvio i u značajan kulturni i edukacijski centar u kojem, između ostaloga, djeluju dva univerziteta. Grad je 20. po veličini u Engleskoj i najveća je urbana aglomeracija u porječju Tyna, te šesta u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Žitelji Newcastle i njegove okolice zovu se Geordies.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Prvobitno rimsko naselje Pons Aelius, podignuto je u II st. Rimljani su sagradili tvrđavu pokraj mosta preko rijeke Tyne u blizini Hadrijanovog zida (zida koji je štitio rimsku provinciju Britaniju od napada barbara sa sjevera). Nakon pada Rimskog Carstva je Newcastle postao dio Anglosaksonskog kraljevstva Northumbria i tada se zvao Monkchester. Grad je razoren u sukobu s Dancima. 1080. ga je Robert Curthose, sin Vilima Osvajača obnovio. Grad se od tada naziva Novum Castellum ili New Castle. Bio je na značajnom strateškom položaju i najsjevernija engleska tvrđava u blizini granice sa Škotskom. U 13. st. je grad utvrđen zidinama. Škoti su ga tijekom 14. st. tri puta neuspješno napadali.

Godine 1530. je grad dobio monopol na trgovinu ugljenom i njegov prijevoz po rijeci Tyne. To je dalo jak poticaj gospodarskom razvoju grada. Godine 1636. je od kuge umrla trećina stanovnika. Tijekom Engleskog građanskog rata je grad stao na stranu kralja.

U 18. st. je Newcastle bio četvrto središte tiskarstva u Engleskoj (nakon Londona, Oxforda i Cambridgea i razvio je značajnu kulturnu i znanstvenu djelatnost. 1793. je osnovano Literarno i filozofsko društvo. Tada je postao poznat i po proizvodnji stakla. Tijekom industrijske revolucije u 19. st. se grad razvio u značajno industrijsko središte. Godine 1927. u Newcastleu identificiran je ptičja bolest koja se prenosi na ljude, newcastleska bolest.,[1] a kod koje su zabilježeni antitumorski učinci.[2] Grad ima tradiciju rudarstva ugljena iz srednjeg vijeka, a na bazi ugljena se razvija različita industrija (brodogradnja, metalurgija). Grad je pretrpio bombardiranje u 2. svj. ratu. Prvo sveučilište je osnovano 1963. Godine 1978. sagrađen je metro.

Katedrala

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Newcastle se nalazi na sjeveroistoku Engleske nedaleko od ušća rijeke Tyne. Nalazi se u prostoru Engleske bogatom rudama ugljena, te je grad poznat po rudarstvu još od srednjeg vijeka. Prostor Engleske bogat rudama se obično naziva "Crna Engleska". Reljef oko grada je nizinski. Newcastle je s obližnjim gradom Gatesheadom koji se nalazi nasuprot rijeke povezan u konurbaciju (sistem povezanih gradova).

Klima je umjerena oceanska. Temperature su nešto više zbog utjecaja Golfske struje. Grad ima relativno malo padalina jer se nalazi u kišnoj sjeni obližnjeg Peninskog gorja. Zbog toga je jedan od najsušnijih gradova u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Znamenitosti[uredi | uredi kôd]

Značajni su ostaci gradskih zidina iz 13. st. i katedrala sv. Nikole iz 14. st. Postoji 7 mostova preko rijeke od kojih su najpoznatiji moderni Tyne Bridge i Gateshead Millennium Bridge sagrađen 2000.godine. Grad ima neoklasicistički centar grada koji su u 19. st. sagradili Richard Grainger i John Dobson. Povijesno središte naziva se Grainger Town i ima mnogo neoklasicističkih građevina koje podsjećaju na antički uzor. Grad ima mnogo parkova od kojih su najznačajniji Leazes Park i St James' Park (u njemu je poznati nogometni stadion). Uz rijeku je uređena šetnica Quayside. Grad ima mnogo galerija, kazališta i koncertnih dvorana.


Poznati stanovnici[uredi | uredi kôd]

Gradovi prijatelji[uredi | uredi kôd]

Newcastle ima i poseban ugovor o prijateljstvu s gradom Little Rock, Arkansas, SAD.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Nelson, CB; Pomeroy, BS; Schrall, K; Park, WE; Lindeman, RJ. Lipanj 1952. An outbreak of conjunctivitis due to Newcastle disease virus (NDV) occurring in poultry workers. American journal of public health and the nation's health. 42 (6): 672–8. doi:10.2105/ajph.42.6.672. PMC 1526237. PMID 14924001
  2. Institut Ruđer Bošković - ljudstvo - Siniša Ivanković Znanstveni projekt: “Antitumorski učinci virusa njukastlske bolesti”, projekt Instituta “Ruđer Bošković” i Istraživačkog instituta “Pliva”, kojeg financira “Pliva”, Zagreb, 1999-2001. godine, voditelj istraživanja: prof. dr. sc. Mislav Jurin, osoba odgovorna za kontrolu pokusa: mr. sc. Siniša Ivanković

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Newcastle upon Tyne