Nezgoda na radu

Izvor: Wikipedija

Nesreća na radu je svaki neželjeni i neplanirani događaj koji može imati za posljedicu ozljedu, zdravstveno oštećenje radnika, materijalni gubitak ili onečišćenje okoliša. Nesreće i nezgode na radu posljedice su rizika koji proizlazi iz neispravnog postupanja čovjeka u radnoj okolini. Taj rizik može biti opasan, ali i ne mora.

Statistički gledano, na 330 rizičnih događaja:

  • 300 će proći bez posljedica
  • 29 događaja će biti opasni i zamalo prouzročiti štetne posljedice
  • 1 događaj će za posljedicu imati ozljedu radnika, materijalnu štetu ili onečišćenje okoliša.

Razlika između nezgode na radu i ozljede na radu je u tome što nezgoda ne mora uvijek imati posljedice, dok je ozljeda proizašla iz nezgode i ima štetne posljedice. Razlika između nezgode na radu i profesionalne bolesti je ta što je nezgoda slučajna i traje jedan trenutak (trenutak kad se ozljedimo), a profesionalna bolest je posljedica dugotrajnijeg izlaganja nekim opasnim tvarima i radom u prostoru štetnom za ljudsko zdravlje.

Kako bi se spriječile nezgode i nesreće na radu kao glavni uzročnik svih štetnih događaja koji se na radu mogu dogoditi potrebno je implementirati mjere i pravila zaštite na radu. Implementacijom tih mjera identificiraju se svi potencijalno opasni rizici te se provode mjere sprečavanja nezgoda, nesreća i profesionalnih bolesti.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Unutarnje poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Nezgoda na radu koji govori o medicini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.