Nikola Bedeković Komorski

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Nikola Bedeković)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Nikola Bedeković Komorski, svećenik, zagrebački kanonik, rođen u Bedekovčini godine 1660. umro u Zagrebu godine 1773. Član je stare hrvatske plemićke obitelji Bedekovića Komorskih.

Životopis[uredi VE | uredi]

Školovao se u Zagrebu, Beču i Bologni. Po povratku u Hrvatsku najprije je služio kao župnik u Kašini i Oborovu. Godine 1699. imenovan je Zagrebačkim kanonikom. Bio je rektor Hrvatskog kolegija u Beču (1702.-1703.), čazmanski i varaždinski arhiđakon, te kapitularni vikar zagrebačkog biskupa Jurja Branjuga.

Djelovanje[uredi VE | uredi]

Nikola Bedeković je u Komoru (Donja Bedekovčina) 1720. godine dao sagraditi zidanu kapelu Sv. Barbare djevice i mučenice umjesto drvene kapele koju je dala sagraditi njegova baka Judita Puhakoci, a koja je pripadala župnoj crkvi u Začretju. Sljedećih godina kupuje posjede i svoje zamjenjuje s rođacima stvarajući nadarbinski posjed iz kojega će se izdržavati budući župnici. Dopuštenjem biskupa Jurja Branjuga, Nikola Bedeković 1727. godine postavlja prvog župnika Nikolu Careka i utvrđuje granice župe. Patronatsko pravo nad župom je doživotno zadržao za sebe, a nakon smrti je odredio da to budu unuci njegovog strica Gabrijela Bedekovića, Ignacije i Nikola.

Izvori[uredi VE | uredi]

Agneza Szabo: Istaknuti članovi hrvatske plemičke obitelji Bedeković Komorski; Mijo Korade: Katoličke župe u Bedekovčini i Orehovici, Bedekovčina stara i plemenita, Općina Bedekovčina 1997. ISBN 953-96430-4-x nevaljani ISBN