Prijeđi na sadržaj

Nikola Plećaš

Izvor: Wikipedija
Nikola Plećaš
Nadimak sveti Nikola
Rođenje 10. siječnja 1948.
Bruvno
Visina 188 cm
Karijera 1960-ih - 1970-ih
Klub
Bivši klubovi KK Oriolik
Lokomotiva
Trener
Reprezentacija
Nagrade i dostignuća
Košarka
Olimpijske igre
srebro 1968. Mexico City Jugoslavija
Svjetska prvenstva
zlato 1970. Ljubljana Jugoslavija
srebro 1974. Portoriko Jugoslavija
Europska prvenstva
zlato 1973. Španjolska Jugoslavija
zlato 1975. Jugoslavija Jugoslavija
srebro 1969. Italija Jugoslavija
srebro 1971. Zapadna Njemačka Jugoslavija

Nikola Plećaš (Bruvno, 10. siječnja 1948.[1]), bivši hrvatski košarkaš i jugoslavenski košarkaški reprezentativac, srpske nacionalnosti.[2]

Igrao je na položaju beka. Igrao je '60-ih i '70-ih i tada bio uvjerljivo najbolji igrač kluba. Bio je poznat po nadimku "sveti Nikola". Jednim je od najboljih strijelaca "Lokomotive", a time i nasljednika "Cibone", svih vremena. Imao je karakterističan šut koji je bio vrlo precizan i da se vodila statistika po današnjim pravilima, mnogi koševi koje je postigao bili bi trice, no tada nije bilo tog pravila. Vrlo karakterističan je imao i ulaz u reket s lijeve strane kada bi se nakon dvokoraka u skoku odrazio (imao je vrlo dobar odraz) skoro okomito i od table zabijao koševe. Nije bila rijetkost da je po tadašnjim pravilima zabijao po 40 koševa na utakmici, što bi uz priznavanje današnjih trica bilo i više od 50 koševa. Bio je igrač koji je mogao odlučiti utakmicu sam.

Igračka karijera

[uredi | uredi kôd]

Klupska karijera

[uredi | uredi kôd]

Počeo je igrati u zagrebačkoj Mladosti, a igrao je za riječki Kvarner (Rijeka) te zagrebački Monting. Najduže je nastupao za Lokomotivu (Zagreb).[1]

Reprezentativna karijera

[uredi | uredi kôd]

Član je reprezentacije Jugoslavije koja je 1970. u Ljubljani osvojila zlatnu medalju na Svjetskom košarkaškom prvenstvu pobijedivši u finalnoj skupini i SAD što je bila prvorazredna senzacija.

Kao član reprezentacije Jugoslavije osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1968. u Meksiku. Na Svjetskim prvenstvima osvojio je dvije medalje, zlato u Jugoslaviji 1970. i srebro u Portoriku 1974. Na Europskim prvenstvima bio je član reprezentacije četiri puta i osvojio je dvije medalje, dvije zlatne i dvije srebrne. Bio je u sastavu reprezentacije za Olimpijske igre 1976. u Montrealu, međutim nije otišao zbog jedne bizarne afere. Plećaš je snimio reklamu za Franck čajeve što su neki protumačili kao kršenje olimpijske povelje i načela amaterskog sporta. Scenarij za reklamu napravio je tadašnji selektor reprezentacije Mirko Novosel, a režirao je Antun Vrdoljak. Umjesto njega u Kanadu je otputovao Blagoje Georgijevski i na taj način Plećaševa reprezentativna karijera bila je završena. Još jedna zanimljivost je, da je Andro Knego koji je sudjelovao u reklami otputovao na Olimpijske igre.

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. a b Plećaš, Nikola Hrvatska enciklopedija LZMK (pristupljeno 11. siječnja 2021.)
  2. Košarkaška legenda: Prešao put od "Svetog Nikole" do "Ubij Srbina!", pristupljeno 29. listopada 2015. godine

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]