Nikola Simić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nikola Simić, lijevo

Nikola Simić (Beograd, 18. svibnja 1934. – Beograd, 9. studenoga 2014.), bio je srpski kazališni, televizijski i filmski glumac.

Životopis[uredi VE | uredi]

Nikola Simić rođen je u Beogradu 1934. godine. Bio je prava legenda srpske glumačke scene. Po uzoru na starijeg brata Slavka, još tijekom srednje škole je pokazivao interes za glumu. Bio je vrlo aktivan u dramskoj sekciji, a kasnije je i diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Prvu ulogu ostvario je 1957. godine u JDP još za vrijeme studija.[1]

Proslavio se ulogom Dimitrija Pantića u “Tesnoj koži”, gdje je glumio sa Milanom Gutovićem. Pokraj toga, imao je i zapažene uloge u serijama kao što su “Srećni ljudi”, “Porodično blago”, “Ljubav, navika, panika”.[1]

U kazalištu je igrao čuvenu predstavu “Buba u uhu” koja je bila na repertoaru JDP bila je više od 40 godina.[1] Posuđivao je glas brojnim likovima u srpskoj sinkronizaciji animiranih filmova za likove kao što su Zekoslav Mrkva, Michelangelo i Shredder (Ninja kornjače), te nekim Transformersima.

Filmovi i uloge[uredi VE | uredi]

Najpoznatije uloge ostvario je u filmovima:

Također, zapažene uloge ostvario je u TV serijama:

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 1,2 (srp.) Na današnji dan pre dve godine napustio nas je Nikola Simić, blic.rs, 9. studenoga 2016., pristupljeno 26. siječnja 2018.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]