Prijeđi na sadržaj

Nikola Tommaseo

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "životopis".
(Primjeri uporabe predloška)
Niccolò Tommaseo

Niccolò Tommaseo (Šibenik 1802. - Firenca 1874.) bio je talijanski književnik, jezikoslovac, novinar i esejist, rodom Dalmatinac s Brača, s time da je jedna baka bila porijeklom iz Bergama, urednik Rječnika talijanskog jezika i rječnika sinonima, te autor brojnih drugih djela na talijanskom i hrvatskom jeziku (Roman "Fede e bellezza", zbirka kratkih proza "Iskrice" / "Scintille" i brojna druga djela). Zalagao se za očuvanje hrvatske usmene baštine i surađivao s Maticom hrvatskom, a na talijanski je preveo naše narodne pjesme. U Italiji su mu podignuta dva spomenika, jedan na trgu S. Stefano u Veneciji, a drugi u Settignanu kraj Firence.

Kontroverze oko Tommasea

[uredi | uredi kôd]

Premda je umjetnički i društvenopolitički rad Nikole Tommaseo uistinu bio katkada proturječan, još su proturječniji odrazi njegovog rada.

U šibenskom gradskom parku bio mu je 1896. godine podignut monumentalni spomenik (autor je bio poznati talijanski kipar Ettore Ximenes), koji je otkrio sam Ante Šupuk, legendarni narodnjački šibenski gradonačelnik. Spomenik je bio jedan od simbola grada pod Šubićevcem, dok ga nisu srušili nepoznati počinitelji 1945. godine nakon Nazorova govora održanog 18. veljače. Spomenik je u cijelosti rastaljen, a sačuvana je samo desna šaka, koja se nalazi u muzeju u Veneciji.

Na mjestu Tommaseovog spomenika danas se nalazi spomenik Petru Krešimiru Četvrtom.

Literatura

[uredi | uredi kôd]
Logotip Wikicitata
Logotip Wikicitata
Wikicitati imaju zbirke citata o temi Nikola Tommaseo
  • Katušić I. Vječno progonstvo Nikole Tommasea. Zagreb: Sveučilišna naklada Liber; 1975.
  • Nazor, V. “Govori i članci”. U: Sabrana djela, XIX. Zagreb : JAZU, 1977, 84-85; 287.
  • Tommaseo, N. Scintille. Ur. Francesco Bruni u suradnji s: E. Ivetic, P. Mastandrea i L. Omacini. Milano : Fondazione Pietro Bembo / Ugo Guanda Editore, 2008.
  • Zorić, M. “Nikola Tommaseo i narodni preporod u Dalmaciji”. U: Književna prožimanja hrvatsko-talijanska. Split : Književni krug, 1992, 553-567.
  • Zbornik radova Mora Nikole Tommasea i druga mora, Zagreb: Filozofski fakultet, 2004.