Nikola Tommaseo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Niccolò Tommaseo

Niccolò Tommaseo (Šibenik 1802. - Firenca 1874.) bio je talijanski jezikoslovac, novinar i esejist, rodom iz talijanske plemićke obitelji Tommaseo, urednik Rječnika talijanskog jezika i rječnika sinonima, te autor brojnih drugih djela na talijanskom i hrvatskom jeziku (Roman "Fede e bellezza", zbirka pjesama "Scintille" i brojna druga djela).

Kontroverze oko Tommasea[uredi VE | uredi]

Premda je umjetnički i društvenopolitički rad Nikole Tommaseo uistinu bio katkada proturječan, još su proturječniji odrazi njegovog rada.

U Italiji je Tommaseo vrlo cijenjen te je smatran jednim od najboljih talijanskih jezikoslovaca i novelista 19. stoljeća. Brojne škole, ulice i trgove nose njegovo ime, a u središtu Venecije nalazi mu se i spomenik te nekoliko spomen ploča, jer je Tommaseo bio i borac za oslobođenje Mletaka od austrijske uprave, te je sudjelovao u revolucionarnoj mletačkoj vladi, koju je vodio Daniele Manin 1848. godine.

Međutim, u rodnom mu Šibeniku, kao i u Dalmaciji i općenito u Hrvatskoj, Tommaseo nije toliko poznat.

U šibenskom gradskom parku bio mu je devedesetih godina 19. stoljeća podignut monumentalni spomenik (djelo Ferde Quiqereza), kojeg je otkrio sam Ante Šupuk, legendarni narodnjački šibenski gradonačelnik. Spomenik je bio jedan od simbola grada pod Šubićevcem, dok ga nisu srušali partizani 1943. godine nakon ulaska u grad ("nismo znali da će nas ovdje dočekati ovaj tolomaš"). Spomenik je u cijelosti rastaljen, a sačuvana je samo desna šaka, koja se nalazi u muzeju u Veneciji.

Na mjestu Tommaseovog spomenika danas se nalazi spomenik Petru Krešimiru Četvrtom.

Literatura[uredi VE | uredi]

Logotip Wikicitata
Na stranicama Wikicitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: Nikola Tommaseo
  • Katušić I. Vječno progonstvo Nikole Tommasea. Zagreb: Sveučilišna naklada Liber; 1975.