Njemačka doga

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta 10000. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija
Njemačka doga
Klasifikacija FCI
Skupina Skupina 2: Pinčeri i šnauceri, molosi i švicarski pastirski psi
Odsjek
Pododsjek
Standard br. na ([ en] / [ fr])
Ime Deutsche Dogge
Varijetet
Tip
Podrijetlo Njemačka
Patronat
Visina 71 – 79 cm
Masa 50 – 82 kg
Popis domaćih pasa

Njemačka doga (njem. Deutsche Dogge, eng. Great Dane) pasmina je domaćih pasa nastala u srednjem vijeku u Njemačkoj kao čuvar dvoraca. Poznata je po svojoj gigantskoj veličini.[1] Krasila je mnoge dvorce u Njemačkoj i svaki je imao nekoliko njemačkih doga.

Prije 100-tinjak godina nosila je razna imena: Bismarckova doga, danska doga, tigrasta, ulmska i engleska doga. Preteče današnjih njemačkih doga bili su psi koji su se borili s bikovima, lovački psi za lov na divlje svinje i medvjede. Spoj mastifa, engleskog goniča i irskog vučjeg hrta učinila je ovu pasminu snažnom, okretnom i brzom. Postoje razne vrste ovih doga koje su imale različita imena, ali je 1875. godine na sastanku u Berlinu sastavljenom od kinoloških sudaca i uzgajivača odlučeno da su razlike između pasmina nevažne i da potječu od istog pretka. Grupa pod zapovjedništvom dr. Boundisa također je donijela odluku da će se pasmine objediniti pod jednim imenom - njemačka doga. Pasmina je već stavljena na tržište 1880. pod imenom usvojenim na sastanku. Na izložbi u Berlinu predstavljen je i standard njemačke doge.

Rekorder za najvišeg psa svih vremena bio je mužjak njemačke doge po imenu Zeus (uginuo u rujnu 2014.; star 5 godina), čija je visina od šape do ramena iznosila 111,8 cm.[2] Najviši živući pas još je jedna njemačka doga po imenu Freddie, visoka 103,5 cm.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Jore Stahlkuppe: Great Danes (Complete Pet Owner's Manual), Publisher: Barron's Educational Series, 2012, p. 7, ISBN 978-0-7641-4746-3
  2. https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/209661-tallest-dog-living-%E2%80%93-male Preuzeto 17. ožujka 2023.