Noćno ronjenje

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Noćni zaron sa ronilačkom svjetiljkom.

Noćno ronjenje oblik je rekreacijskog ronjenja za kojeg je specifično da se odvija tijekom noći. Zbog toga što su mnoge podvodne životinje aktivne noću, ronioci mogu vidjeti više toga i imaju drugačije podvodno iskustvo. Kako je noću ljudima ipak smanjeno vidno polje, ronioci su prisiljeni da usmjere svoju pažnju na manje objekte u svojoj blizini.

Ronilačka oprema[uredi VE | uredi]

Primjenjuje se standardna oprema kao i u svakom drugom rekreacijskom zaronu. Jedina dodatna oprema koja je radi komunikacije, a i bolje orjentacije potrebna u ovakvim zaronima je ronilačka svjetiljka, kao i plutače označene svetlima.

Opasnosti noćnih zarona[uredi VE | uredi]

Postoje dodatne opasnosti kad se roni u mraku, najčešće se spominje kvar na svjetiljci. Zbog nestanka svjetla gubi se vizualni kontak (jedno od primarnih osjetila za orjentaciju) i roniocima je teško ili čak nemoguće kontrolirati dubinu ili plovnost. Ronilac koji nije u stanju da očita podatke sa svojeg ronilačkog kompjutora ili manometra, nalazi se u velikoj opasnosti ako se odvoji od ostalih ronioca iz svoje skupine.

Uobićajene mjere predostrožnosti uključuju provjeru ronilačke opreme (uobičajna praksa prije svakog zarona) dakle i podvodnih svjetiljki ili džepnih lampi, da se koristi strobe svjetlo, da se izbjegava usmjeravati svjetlo u oči drugog ronioca te da se poznaju svjetlosni signali.

Pogledaj također[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Osnovne informacije o noćnom ronjenju stanice na engleskom