Nomad (časopis)

Izvor: Wikipedija
Nomad
Izdavač Faust Vrančić d.o.o.
Glavni urednik Tonći Kožul, Zoran Lazić
Izvršni urednik Goran Pavlov, Aleksandar Holiga
Novinari Velimir Grgić, Ozren Milat, Andrej Arnerić, Igor Baksa, Kruno Bošnjaković. Tomislav Čavka, Sanjin Đukić, Miroslav Filipović, Ivana Dragičević, Marta Franin, Oksana Heider Gall, Zrinka Horvat, Slaven Jelenović, Srđan Jelisić, Mario Kovač, Juraj Krušlin, Pero Glodić, Ozren Harlović, Božidar Pavlović, Višeslav Laboš, Katarina Mažuran, Nenad Medelić, Ante Perković, Ivan Ramljak, Aljoša Šerić, Fabijan pl. Tartaglia, Marin Valjak, Tamara Visković, Miran Vorih, Danijel Žeželj, Igor Juran
Utemeljen 15. travnja 1998.
Jezik hrvatski
Prestao izlaziti 2003.
Sjedište Keršovanijev Trg 1 Zagreb
OCLC 224728684

Nomad je bio hrvatski časopis za pop kulturu. Najviše se bavio glazbenom, filmskom, te u manjoj mjeri književnom scenom (uglavnom kroz recenzije književnih izdanja u rubrici 'Lektira'). Donosio je brojne recenzije glazbenih i filmskih uradaka. Pažnju je uglavnom usmjeravao na alternativnija glazbena i filmska izdanja. Uredništvo se tako željelo ograditi od domaće i strane zabavne scene. U početku je naglasak stavljan na hrvatski rock, dok je kasnije interes bio usmjeravan uglavnom na hip hop pokret. Donosio je i recenzije stripova, internetskih stranica, te računalnih igara. Valerij Jurešić osnovao je ovaj časopis[1] sa skupinom mladih novinara, nakon gašenja lista Homo volans. Jurešić je bio i direktor Nomada. Dizajn časopisa bio je nekovencionalan i svjež. Prve brojeve lista grafički su uređivali Greiner i Kropilak, dok grafički dizajn kasnije potpisuju Dejan Kršić i Dejan Dragosavac Rutta, u sklopu dizajnerskog društva Arkzin. Ime ovog lista tumači se na engleskom kao „no mad“ odnosno: nismo ludi; premda riječ 'nomad' označava i skitnicu, lutalicu.[2] Posljednji broj objavljen je u siječnju 2003.,[3] kao trobroj 33-38, iako su ukupno objavljena 33 broja. Uz posljednji broj nalazio se i CD s deset skladbi hrvatskih hip hop izvođača, kao i skenirani tekstovi objavljivani u 13 brojeva Nomada o domaćoj hip hop sceni.

Citati[uredi | uredi kôd]

Dragim pretplatnicima i svima ostalima,

Pukli smo samo tako. Nije se moglo dalje. Dugo smo i s mukom skupljali za ovaj Nomad Zadnji. I radujemo mu se više nego prvom, jer ovaj put uistinu nismo bili sigurni da će ikada izaći.

Ostali su dugovi. Pretplatnicima koji su uplatili pretplatu u nagradnoj igri Svaka dobiva, ovaj trobroj zaključuje pretplatu. Dobili ste tri/pet brojeva i nagradu, mislimo da je to fer. Ostali će dobiti dopise s ponudom za prebijanje duga.

Ostajte nam zdravo, ako smo se kome zamjerili, nek smo, kome nismo, još stignemo. Oće li bit kakvog Nomada ikad više, je ne znam. Svratite tu i tamo do www.nomad.hr. U nadi da se, jednom možda, iznenadite.

U okviru u kojem je objavljen ovaj tekst okomitim slova uz lijevi rub okvira sitnijim slovima drugog fonta stoji

"svratite na www.knjiga.hr, to je dalo benzina za ovaj Nomad"[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. knjigomat.comArhivirana inačica izvorne stranice od 30. lipnja 2007. (Wayback Machine) intervju, Valerij Jurešić
  2. Rječnik stranih riječi izraza i kratica Dr Bratoljub Klaić str. 1027, Zora Zagreb 1962.
  3. Faust vrančić.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 20. listopada 2007. Pristupljeno 20. studenoga 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  4. nepotpisana napomena u Nomadu Zadnjem str. 79, ISSN 9 771 331 534 007 zima 2002/2003