Norbert Zajiček

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Norbert Zajiček (), jedan od prvih igrača Hajduka. Igrao je do I svjetskog rata u kojemu je poginuo. Zajiček je bio igrač Slavije kojega je Fabjan Kaliterna uspio nagovoriti 1914. da dođe u Split. Zajiček je u Splitu dobio zaposlenje a igrao je centarfora i centarhalfa. Hajduk do početka rata nije izgubio nijednu utakmicu od domaćih klubova. Odmah po dolasku u Split, 5. travnja 1914. godine igra sa Hajdukom protiv jake posade austrijskog ratnog broda Babenberga, koju su savladali sa rezultatom 4:1.

Zajiček je bio i trener i igrač koji je kroz nepuna četiri mjeseca podigao momčad do visine nepobjedivosti domačih klubova. U njegovom sastavu tada su bili Luka Kaliterna, Paško Sisgoreo, Petar Dujmović, Mihovil Borovčić Kurir, Mario Righi, Miho Pilić, Zdenko Jahn, Robert Salvi, Norbert Zajiček, Nikola Gazdić i Božo Nedoklan.

Zajiček je postao omiljen u Splitu a sa Gazdićem bio je strah i trepet protivnicima koji su bili presretni da prime što manje golova. 25. i 26. travnja 1914. godine u Splitu su tukli riječku Olimpiju sa rezultatima 6:0 i 7:0. Potom su tukli Rapid iz Graza sa 3:1 i Tehnika iz Brna sa 3:2.

Hajduk je te godine gazio sve pred sobom i nije doživio nijedan poraz. 25. i 26. srpnja 1914. godine zakazane su utakmice s praškom Špartom koja se vratila sa turneje po Poljskoj i Rusiji sa 50 postignutih i nijednim primljenim zgoditkom.

Prvo poluvrijeme prolazi bez golova i Sparta je nemoćna pred navalama Hajduka u kojima prednjače Zajiček i Gazdić, pa igraju veoma grubo. U 2. poluvremenu ruše Gazdića pred golom i sudac dosuđuje jedanaesterac. Sparta koja je navikla na visoke poraze svojih protivnika, prosvjeduju zbog ovog dosuđenog jedanaesterca odlaze sa igrališta.

Sutradan igraju novu utakmicu i Česi traže da im sudi Čeh, što Hajduk prihvaća. Do kraja utakmice Hajduk je primio 3 gola zahvaljujući oštrini (grubosti) čeških igrača i suđenjima njihovog sudije. Odmah po završetku utakmice proglašena je mobilizacija i objavljen je početak rata. Neki članovi uprave kluba su uhičeni a sprovedena je i mobilizacija.

Norbert Zajiček odlazi na frontu gdje je i poginuo. Za Hajduk je odigrao 18 prijateljskih utakmica i postigao 20 zgoditaka[1].

Statistika u Hajduku [2]
Natjecanje Nastupi Zgoditci
Prvenstvo 0 0
Kup 0 0
Superkup 0 0
Međunarodne 0 0
Splitski podsavez 0 0
Ukupno 0 0

Prijateljske 18 20
Sveukupno 18 20

Izvori[uredi | uredi kôd]