Novinska fotografija

Izvor: Wikipedija
Dorothea Lange: Majka migrantica (1935.)

Novinska fotografija – poseban oblik novinarstva (sakupljanje, uređivanje i prezentiranje vijesti za objavljivanje ili emitiranje) koji koristi slike da ispriča vijest. Danas se obično podrazumijeva da se odnosi samo na nepokretne slike, ali u nekim slučajevima termin se također odnosi na video koji se koristi u televizijskom novinarstvu. Novinska fotografija se razlikuje od ostalih bliskih grana fotografije (npr. od dokumentarne fotografije, socijalno-dokumentarne fotografije, ulične fotografije ili fotografije poznatih osoba) time što se pridržava strogog etičkog okvira koji zahtijeva da je rad podjednako iskren i nepristran dok priča priču u strogo novinarskim uvjetima. Fotoreporteri stvaraju slike koje pridonose sredstvima informacija.

  • Pravodobnost: slika ima značenje u kontekstu nedavno objavljenih zapisa o događajima.
  • Objektivnost: situacija koju nagovještavaju slike je nepristran i točan prikaz događaja koje opisuju i u sadržaju i u tonu.
  • Narativnost: slike se spajaju s drugim elementima vijesti da se stvore činjenice koje se mogu povezati s gledateljem ili čitateljem na kulturnoj razini.

Poput pisca, fotoreporter je novinar, ali on često mora donositi odluke odmah i nositi sa sobom fotoaparat, često dok je izložen značajnim poteškoćama (npr. tjelesna ozljeda, vrijeme, gomile ljudi).

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]