Nutricionizam

Izvor: Wikipedija
Nutricionizam
Nutricionizam
Moj tanjur (MyPlate) vizualni je prikaz smjernica Ministarstva poljoprivrede SAD-a za uravnoteženu prehranu iz 2011. godine. Zelena boja označava povrće, crvena voće, ljubičasta bjelančevine, smeđa žitarice, a plava mliječne proizvode.
Znanstveno područje Biotehničke znanosti
Klasifikacija znanosti u Hrvatskoj

Nutricionizam ili znanost o prehrani je primijenjena prirodna znanost o hranjenju tijela koja proučava odnos između čovjeka i hrane i implikacije koje proizlaze iz tog odnosa i reflektiraju se na sociološki, psihološki, fiziološki i biokemijski aspekt. Temelji se na osnovnim principima kemije i biokemije, biologije i mikrobiologije, fiziologije i anatomije te genetike. U praksi obuhvaća i principe znanosti poput poljoprivrede, prehrambene tehnologije, biotehnologije, antropologije, medicine, sociologije, psihologije i ekonomije. Istraživanja s područja nutricionizma imaju vodeću ulogu u shvaćanju mnogih procesa vezanih uz prehranu i pojavu bolesti i poremećaja, ali i u shvaćanju uloge prehrane u moduliranju genetskog potencijala pojedinca. Grane nutricionizma su znanost o hrani, dijetoterapija, kemija hrane i biokemija hrane.

Školovanje nutricionista u Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

Dva su fakulteta u Republici Hrvatskoj koji nude visokoškolsko obrazovanje nutricionista Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu Sveučilišta u Zagrebu i Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku. Studij se, u skladu s Bolonjskom deklaracijom o visokom školstvu u Europi, sastoji od preddiplomskog studija u trajanju od tri godine (stječe se titula prvostupnika nutricionista) i diplomskog studija koji traje dvije godine (magistar nutricionizma).

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke i literatura

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta