OFC Liga prvaka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Logotip OFC-a.

OFC Liga prvaka, poznata i kao Oceanijska Liga prvaka i O-liga, najjače je klupsko nogometno natjecanje na području Oceanije u organizaciji OFC-a. Pobjednik Lige ostvaruje izravni plasman na Svjetsko klupsko prvenstvo. Smatra se najlošijim i najneatraktivnijim natjecanjem iz serije nogometnih „Liga prvaka“, budući i da sam OFC ima najniže rangirane klubove na svijetu, ali i činjenici da nogomet u Oceaniji nije tako popularan kao u ostatku svijeta.

U natjecanju prevladavaju novozelandski klubovi koji su osvojili sve moguće naslove prvaka osim jednoga (2010.) koji je pripado Hekari Unitedu iz Papue Nove Gvineje. Najuspješniji klub je Auckland City s devet osvojenih naslova, od čega sedam zaredom u razdoblju između 2010. i 2017. godine. Prije 2005., u starijem obliku Lige, natjecali su se i klubovi iz Australije, koji su osvojili naslove u prvim četirima održanim sezonama, nakon čega su se prebacili u AFC Ligu prvaka slijedeći Australijin izazak iz OFC-a.

Bilo je pokušaja ujedinjenja OFC i AFC Lige prvaka u zajedničku azijsko-oceanijsku ligu što je AFC više puta odbio zbog bojazni o smanjenju ugleda natjecanja.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]