Objedinjeni hitni bolnički prijam

Izvor: Wikipedija

Objedinjeni hitni bolnički prijam (OHBP) je bolnički odjel koji je središnje mjesto u bolnici za prijam, obradu i zbrinjavanje hitnih bolesnika bez obzira na uputnu dijagnozu, nastao integracijom hitnih bolničkih službi na jednom mjestu. Na odjelu se provode razni diferencijalno-dijagnostički i terapijski postupci te pregled liječnika specijalista. Nakon obrade, postavljanja definitivne dijagnoze te eventualne kraće opservacije, pacijent se otpušta na kućnu njegu ili se hospitalizira.[1] Hitna služba u OHBP-u organizirana je od 0 do 24 sata.[2] Osnovna zadaća OHBP-a je prepoznati koji su pacijenti životno ugroženi između mase svih pacijenata koji traže hitnu medicinsku pomoć. Osnovni alat koji u tome pomaže jest proces trijaže koji se radi kod svakog pacijenta pri dolasku u OHBP.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Županijska bolnica ČakovecArhivirana inačica izvorne stranice od 22. svibnja 2020. (Wayback Machine) Objedinjeni hitni bolnički prijam – OHBP (pristupljeno 7. svibnja 2020.)
  2. KBC ZagrebArhivirana inačica izvorne stranice od 19. rujna 2020. (Wayback Machine) Objedinjeni hitni bolnički prijam (pristupljeno 7. svibnja 2020.)
  3. KBC Rijeka OHBP Sušak (pristupljeno 7. svibnja 2020.)