Prijeđi na sadržaj

Oblenjaci

Izvor: Wikipedija

Oblenjaci naziv za životinje koje su stručno nazvane Aschelminthes i Nemathelminthes, što je zastarjeli takson za skupine raznih beskralježnjaka za koje se smatrallo da imaju polifiletičko porijeklo, odnosno da imaju zajedničkog pretka, ali koje se više ne smatraju usko povezanima.[1]

Opis[uredi | uredi kôd]

Svi oblenjaci su pripadnici Blastocelomata, to jest, imaju primarnu tjelesnu šupljinu blastocel (ili pseudocelom, zato su se prije ovi organizmi nazivali Pseudocelomata). Dvobočno su simetrični i imaju okrugli poprečni presjek tijela, što ih razlikuje od plošnjaka. Stijenku tijela čini epiderma nastala stapanjem stanica, višeslojna kutikula i slojevi mišića mezodermalnog podrijetla. Između stijenke tijela i probavila nalazi se blastocelom. Blastocelom je s vanjske strane okružen tkivom mezodermalnog, a s unutrašnje strane tkivom endodermalnog podrijetla. Ispunjen je tekućinom koja ima ulogu hidroskeleta. Živčani sustav čini živčani prsten iz kojeg izlaze trbušne živčane vrpce. Probavilo je prohodno. Izostaju sustavi za disanje i optjecanje, a ulogu izlučivanja i osmoregulacije obavljaju protonefridiji.

Danas se samo neformalno koristi za beskralježnjake koji su bili svrstani u to koljeno.

Sistematika oblenjaka[uredi | uredi kôd]

Natkoljeno oblenjaka se dijelilo u koljena:

Izvori[uredi | uredi kôd]

[1]

  1. Alegro, Antun, Krajačić, Mladen, Lucić, Andreja, Život 2: udžbenik biologije u drugom razredu gimnazije, Školska knjiga, Zagreb, 2014., ISBN 978-953-0-22029-4, str. 96.