Prijeđi na sadržaj

Ogrličasti pingvin

Izvor: Wikipedija
Ogrličasti pingvin
Ogrličasti pingvin
Status zaštite

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Aves
Red:Sphenisciformes
Porodica:Spheniscidae
Rod:Pygoscelis
Vrsta:P. antarcticus
Dvojno ime
Pygoscelis antarcticus
(Forster, 1781.)
Rasprostranjenost
Baze podataka

Ogrličasti pingvin (lat. Pygoscelis antarcticus) je vrsta pingvina iz roda Pygoscelis. Dobio je ime po tankoj crnoj crti ispod brade, koja nalikuje ogrlici. Prvi put je opisan 1781. godine.

Opis[uredi | uredi kôd]

Ogrličasti pingvini dugi su oko 68 cm. Koristeći krila kao peraje, ogrličasti pingvini razvijaju brzinu ronjenja do tridesetak kilometara na sat, što nije mnogo u odnosu na druge pingvine, i rijetko rone dublje od 60 metara. Iz vode izlaze na kopno koristeći i noge i krila. Po ponašanju spadaju među agresivnije pingvine.

Uglavnom se hrane krilom,[1] ali i ribom i drugih manjim morskim životinjama. Hranu obično traže u blizini obale. Ogrličasti pingvini broje oko 13 milijuna jedinki. Prosječni životni vijek iznosi 15 do 20 godina.

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Gnijezda grade na kopnu, koristeći okruglo kamenje. U sezoni uglavnom nose po dva jajeta, i oba roditelja ih paze podjednako, smjenjujući se svakih 5 do 10 dana.

Mladi se izlegnu iz jaja nakon oko 35 dana i u gnijezdu ostaju 20-30 dana. Kada su stari 50 do 60 dana nastupa mitarenje.


Izvori[uredi | uredi kôd]

Projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Ogrličasti pingvin