Oklopni transporter "Mikeš"

Izvor: Wikipedija
improvizirani oklopni transporter "Mikeš"

Oklopni transporter „Mikeš“ je improvizirano oklopno vozilo izrađeno u Virovitici, korišteno u Domovinskom ratu.[1]

Izrada[uredi | uredi kôd]

U početcima Domovinskog rata u virovitičkom kraju, baš kao i u cijeloj Hrvatskoj, nije bilo borbenih vozila koja bi braniteljima pomogla u obrani. Upravo zbog toga odlučeno je da se u kolovozu 1991. godine u poduzeću Rapid iz Virovitice proizvede oklopno vozilo. Dogovoreno je da vozilo dobije ime Mikeš, po stanovnicima Virovitice koji su se nekada zvali Mikeši. Nakon uređenja podvozja pristupilo se montiranju oklopa koji je bio izrađen od visokokvalitetnog čeličnog lima debljine od 8 do 20 mm, s osnovnim ciljem zaustavljanja puščanih zrna. Unutrašnjost vozila izrađena je po načelu komora koje su trebale umanjiti udarnu moć protuoklopnih sredstava. Za slučaj opasnosti i eventualnog ulaska u borbu na donjoj strani vozila izrađen je otvor za prinudni izlaz. Poduzeće TVIN izradilo je zaštitu od buke i postavilo sjedala.

Pripadnici virovitičkog ZNG-a predvođeni Tomislavom Špoljarićem sastavili su Mikeš na platformi teretnog vozila. Na sebi je imao puškostrojnicu M-53. Kao i sva druga improvizirana oklopna vozila hrvatskih snaga, učinak je bio psihološki, za podizanje morala civilima, vojsci i policajcima, nego što je napravio borbenim djelovanjima. Mikeš je sudjelovao 2. rujna 1991. godine u bitci za oslobađanje središta velikosrpske pobune u bivšoj virovitičkoj općini Jasenaša. Kretao se prema kraju sela, no onda ga je pogodila kumulativna mina čime je vozilo izbačeno iz uporabe, a petorica članova posade teško ranjena.[2]

Uporaba[uredi | uredi kôd]

Vozilom se koristila 127. brigada.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hrvatski vojnik - "Iz zbirki Vojnog muzeja"[neaktivna poveznica], broj 274, siječanj 2010. (pristupljeno 5. prosinca 2013.)
  2. Borna Marinić: Prvo oslobođeno selo u Domovinskom ratu – bitka za Jasenaš Domovinski rat. 2. rujna 2020. Pristupljeno 4. rujna 2020.
Hrvatskivojnik.jpg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Hrvatski vojnik.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.