Olenjok

Izvor: Wikipedija
Olenjok
Duljina 2,292 km
Prosječni istjek 1210 m3/s
Površina porječja 219,000 km2
Izvor Srednjosibirska visoravan
Pritoci desno: Arga-Sala, Bur, Ukukit, Birekte, Kuoyka, Beenchime i Buolkalakh
lijevo: Siligir i Alakit
Države Rusija
Slijev arktičkooceanski
Ulijeva se u Laptevsko more
Olenyok.png
Zemljovid porječja

Olenjok (ruski: Оленёк) - rijeka u sjevernom Sibiru u Rusiji, zapadno od rijeke Lene i istočno od rijeke Anabar.

Duga je 2,292 km, od čega je plovna na oko 1,000 km. Prosječni protok vode iznosi 1210 m³/s. Glavna pritoka je rijeka Arga-Sala.

Izvire na sjevernom dijelu srednjosibirske visoravni u Krasnojarskom kraju, odakle teče sjeveroistočno kroz grad Olenjok prije ulijevanja u zaljev Olenjok u Laptevsko more blizu delte rijeke Lene.

Olenjok je poznat po obilju ribe. Rijeka je zamrznuta više od 8 mjeseci svake godine, a klima u ovom području je oštra zbog izravnog utjecaja Arktika.

U blizini ušća rijeke nalazi se više otoka.

Godine 1633., Ivan Rebrov došao je do rijeke Olenjok preko delte rijeke Lene i izgradio utvrdu.[1] Kasnije su ga protjerali starosjedioci.

Jedan od prvih ruskih istraživač Artika, Vasilij Prončiščev i njegova supruga Maria Prončiščeva umrli su od skorbuta na području rijeke u rujnu 1736., dok se radili kartu obale Laptevskog mora. Pokopani su na ušću rijeke Olenjok.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Lantzeff, George V., and Richard A. Pierce (1973). Eastward to Empire: Exploration and Conquest on the Russian Open Frontier, to 1750. Montreal: McGill-Queen's University Press.