Olimpijsko selo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Olimpijsko selo u Montrealu
Olimpijsko selo u Münchenu

Olimpijsko selo je četvrt gdje sportaši, njihovi treneri i službenici povezani sa Igrama, žive tijekom Olimpijskih igara. Olimpijsko selo se nalazi u gradu domaćinu, obično nedaleko velikih sportskih terena.

Ideja o Olimpijskom selu potječe od Pierra de Coubertina. Sve do Olimpijskih igara 1924. u Parizu, svi sportaši i službenici bilu su raspodjeljeni po različitim četvrtima grada domaćina, što je bilo skupo za Nacionalni olimpijski odbor. Za ljetnje igre 1924., organizatori su sagradili nekoliko kućica nedaleko Stade Olympique Yves-du-Manoir, da bi na taj način sportaši lakše dolazili na Igre. Olimpijsko selo napravljeno za ljetne igre 1932. postalo je model za sva Olimpijska sela koja su kasnije pravljena; sastoji se od skupine stambenih objekata i objekata s lokalima i zajedničkim prostorima.

Nepotpuna lista Olimpijskih sela[uredi | uredi kôd]

  • Los Angeles 1932.: Prvo Olimpijsko selo sagrađeno je u četvrti Baldwin Hills u Los Angelesu. Selo je izgrađeno za muškarce i sastojalo se od nekoliko stotina zgrada, uključujući i poštu, telegrafski ured, bolnicu, vatrogasnu postaju i banku. Ženske sudionice Igara bile su smještene u Chapman Park Hotelu na Wilshire Boulevardu.[1]
  • Berlin 1936.: Olimpijsko selo u Berlinu sastoji se od oko 145 jedno- i dvokatnih stanova, , Haus der Nationen (blagovaonica), Hindenburghaus (kazalište), bolnice, zatvorene dvorane, bazena za plivanje i jedne saune, oko 15,5 km zapadno od Berlina. Selo je upotrebljavano kao vojarna više od 50 godina. Veliki broj kuća je uništen, dok su druge jako oštećene. Kuća Jessa Owensa je obnovljena.
  • Melbourne 1956.: Dio četvrti Heidelberg West koje danas nosi naziv "Olympic Village" sastoji se od sportskog centra, osnovne škole, komercijalne ulice i stanova za sportaše.
  • Squaw Valley 1960.: Četiri identične trokatne stambene zgrade, od kojih su danas dvije sačuvane.
  • Mexico City 1968: 904 stana u 29 višenamjenskih objekata u Miguel Hidalgo Olympic Village kompleksu..
  • Peking 2008.: Olimpijsko selo je izgrađeno u nastavku Olimpijskog parka u Pekingu, gdje je također bio i veći dio arena. Kompleks je bio veličine 66 hektara sa 22 šestokatnih i 20 devetokatnih objekata. U objektima je bilo smješteno 16 000 osoba tijekom Igara, a poslije Igara Selo je postalo stambena četvrt.

Izvori[uredi | uredi kôd]