Operacija Grapple

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Operacija Grapple ili prevedeno na hrv. operacija Grabež je bio kodni naziv korišten za pokrivanje obrambenih operacija Ujedinjenog Kraljevstva kao potpore mirovnim misijama UN-a u bivšoj SFRJ uključujući raspoređivanje britanskih snaga u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj od listopada 1992. do prosinca 1995. u sklopu Zaštitnih snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR). UNPROFOR je na kraju mirovnu misiju u BiH predao 1995. godine NATO-ovim implementacijskim snagama(IFOR). Britansko sudjelovanje u IFOR-u nazvano je Operacija Resolute; cijela misija NATO-a zvala se Operacija Joint Endeavour. Misija IFOR-a trajala je otprilike godinu dana, nakon što je prešla u Stabilizacijske snage u Bosni i Hercegovini (SFOR).

Ujedinjeno Kraljevstvo je izvorno rasporedilo stožer kompaktnog vojnog stožera sa sjedištem u napuštenom objektu za obavještajnu obuku bivše JNA u Divuljama. Glavne manevarske snage bile su borbena grupa pješaštva (sa sjedištem u Bosni i Hercegovini); uz potporu oklopne izvidničke eskadrile, eskadrile borbenih inženjera i postrojbe logističke potpore. U vojarni Divulje nalazio se i odred postrojbe Fleet Air Arm Sea King s helikopterima (u sastavu 845. i 846. mornaričkih zračnih eskadrila). Neke od lokacija britanskih jedinica bile su vrlo izolirane u BiH u područjima niske razine sigurnosti, kao što je baza Royal Engineers u Camp Redoubtu na posebno brdovitom dijelu glavnog opskrbnog puta prema Vitezu.

Ujedinjeno Kraljevstvo pristalo je pridružiti se snagama UN-a za zaštitu humanitarnih konvoja u BiH, kao dio UNPROFOR-a. Prvi britanski bataljun (nazvan BRITBAT) bio je Cheshire Regiment koji je kroz hrvatsku luku u Splitu sa svojim oklopnim vozilima krenuo u BiH te se utaborio na periferiji grada Viteza u Lašvanskoj dolini. BRITBAT je imao operativne baze u Gornjem Vakufu i Tuzli, a u Tomislavgradu je bila i britanska logistička baza. Britanski kontingent proširen je dodavanjem još jedne bataljunske skupine u ožujku 1994. godine. U samom početku je prvi britanski bataljun (BRITBAT) u Bosni i Hercegovini pratio niz kontroverzi, a njegov zapovjednik potpukovnik Bob Stewart čak je i javno izgubio prisebnost i nepristranost nakon što je njegova postrojba otkrila pokolj u Ahmićima tijekom sukoba između bosanskohercegovačkih Hrvata i Bošnjaka.

Izvori[uredi | uredi kôd]