Oran

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Pogled na grad.
Grb grada Orana (kolonijalne vladavine)

Oran (arapski: وهران, latinično: Wahran) (oko 700.000 stanovnika) je grad u sjeverozapadnom Alžiru, na obali Sredozemnog mora. Za vrijeme francuske kolonijalne vlasti bio je prefektura departmana Oran, a danas je glavni grad istoimene alžirske provincije.

Povijest[uredi VE | uredi]

Grad su u 10. stoljeću osnovali maurski trgovci iz Andaluzije. Španjolci su ga prvi put osvojili 1509. i vladali do 1708. kada su ga osvojili Osmanlije. Oni su ga već 1732. bili prisiljeni vratiti, ali Karlo IV. (1788. – 1808.) ga je kasnije prodao Turcima jer je prestao biti značajno trgovačko središte.

1830. vlast su preuzeli Francuzi. Za vrijeme njihove kolonijalne vladavine grad je bio središte departmana Oran. Tijekom Drugog svjetskog rata upravu je preuzela višijevska vlada. 3. srpnja 1940. dio akcija vezanih uz uništavanje francuske flote od strane Britnaske kraljevske mornarice, odigravao se i u oranskoj luci. U vezi toga, britanski povjesničar Martin Gilbert je u svojoj biografiji Winstona Churchilla spomenuo da je "u nekoliko dana Oran postao simbol britanske nemilosrdnosti i odlučnosti." Saveznici ga oslobodili krajem 1942. kada je bio jedno od glavnih mjesta iskrcavanja u Operaciji Baklja.

Francuska vlast je potrajala do Alžirskog rata za nezavisnost koji je završio 1962. povlačenjem francuske vojske i velikog broj kolonista. Prije rata Oran je bio jedan od afričkih gradova s najvećom europskom populacijom, a nakon proglašenja nezavisnosti Alžira izgubio je oko polovicu stanovništva, Francuza i Židova koji su emigrirali u Francusku.

Gospodarstvo[uredi VE | uredi]

Tijekom svoje povijesti grad je bio lučko i trgovačko središte, a za vrijeme francuske kolonijalne vlasti razvila se i industrija; značajna je kemijska i prehrambena. Oran je također i središte izvoza prirodnog plina koji se plinovodom doprema iz Sahare.

Kultura[uredi VE | uredi]

Grad slovi kao jedna od najliberalnijih sredina u Alžiru i turistički je privlačan. Etno-glazba raï ima svoje korijene u Oranu.

Radnja romana Kuga Alberta Camusa odvija se u Oranu četrdesetih godina dvadesetog stoljeća.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Službene stranice[uredi VE | uredi]

Mediji[uredi VE | uredi]

Sestrinski projekti[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se članak na temu: Oran
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Oran