Origin

Izvor: Wikipedija
Origin
Borknagar (studijski album)
Žanrprogresivni rock, folk rock, akustični rock
Objavljen30. listopada 2006.[1]
Snimanjekolovoz 2005. – lipanj 2006.
StudioTopRoom Studio (Lunner, Norveška), Low and Below Studio, MultiMono Studio (Lunner, Norveška), Auditorium Audio i Musikk & Mystikk[2]
Trajanje35:54
IzdavačCentury Media
Producent(i)Borknagar, Børge Finstad
Recenzije
Kronologija albuma – Borknagar
Epic
(2004.)
Origin
(2006.)
For the Elements (1996-2006)
(2008.)

Origin je sedmi studijski album norveškog metal sastava Borknagar. Album je 30. listopada 2006. godine objavila diskografska kuća Century Media Records.

O albumu[uredi | uredi kôd]

Za razliku od ostalih albuma sastava, Origin je karakterističan po tome što sadrži pjesme svirane uglavnom akustičnim glazbalima. Na albumu prevladavaju progresivni te tradicionalni glazbeni elementi grupe.

Iako je napustio sastav tijekom snimanja albuma Epic, na Originu se u ulozi gostujućeg basista pojavio Tyr te se nakon snimanja albuma ponovno pridružio sastavu.

"Oceans Rise" je akustična prerada pjesme koja se izvorno pojavila na albumu The Archaic Course iz 1998. godine.

Popis pjesama[uredi | uredi kôd]

Br. SkladbaTekstopisacSkladatelj Trajanje
1. „Earth Imagery”  Øystein G. BrunBrun 4:52
2. „Grains”  BrunBrun 3:42
3. „Oceans Rise”  BrunBrun 6:05
4. „Signs” (instrumental) Brun 1:17
5. „White”  Lars A. NedlandNedland 4:45
6. „Cynosure”  VintersorgBrun 2:55
7. „The Human Nature”  Asgeir MickelsonBrun 4:48
8. „Acclimation”  VintersorgBrun 4:30
9. „The Spirit of Nature” (instrumental) Brun 3:00
35:54

Recenzije[uredi | uredi kôd]

Eduardo Rivadavia, glazbeni kritičar sa stranice AllMusic, dodijelio je albumu tri od pet zvjezdica te je izjavio: "Možda osjećajući kako je njegovoj karijeri kao važnog, dosljednog ali ipak ne dovoljno cijenjenog black metal sastava (sporednoj Emperoru, Darkthroneu i još nekima) bila potrebna velika reorganizacija, Borknagar je došao do radikalne zamisli pri stvaranju svojeg sedmog albuma Origin, uglavnom blage kolekcije akustičnih pjesama, prožetom i narodnom i klasičnom glazbom. [...] Jasno je da [je na snimanje albuma], zajedno s članovima sastava, [...] bilo dovedeno nekoliko gostujućih glazbenika kako bi doprinijeli albumu sviranjem orkestralnih žičanih instrumenata i narodnih puhačkih glazbala na svih devet pjesama. [...] Na čistim interludijima kao što su "Signs" i "Cynosure" slatke i nježne flaute pružaju osebujan osjećaj usamljene melankolije, dok se na skromno nazvanoj pjesmi "White" sve mijenja te se zbijeni i dramatični zamasi orkestracije koriste kako bi uspješno preveli strukturalnu složenost black metala i emocionalnu nelagodu u ovu jednostavniju okolinu. Čak i tako, teško je ne pretpostaviti kako će mnogi slušatelji koji će naići na ovaj album bez predznanja o Borknagarovoj prethodnoj povijesti mogli krivo pomisliti da prikazuje svakodnevni glazbeni teren sastava, a ne potpuno odstupanje. I to je, umjesto [pukog] nagađanja njegovih vrijednosti u usporedbi s drugim uglavnom akustičnim albumima, vrlo vjerojatno najveća potvrda njegove cjelokupne kvalitete."[3]

Osoblje[uredi | uredi kôd]

Borknagar
Ostalo osoblje
Dodatni glazbenici

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (engl.) Borknagar - Origin na metal-archives.com Pristupljeno 24. kolovoza 2016.
  2. Knjižica albuma
  3. (engl.) Borknagar - Origin na allmusic.com Pristupljeno 24. kolovoza 2016.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]