Borknagar (album)

Izvor: Wikipedija
Borknagar
Borknagar (studijski album)
Žanrblack metal, viking metal
Objavljen3. kolovoza 1996.
Snimanjelistopad 1995. – siječanj 1996.
StudioGrieghallen Studio (Bergen, Norveška)[1]
Trajanje44:12
IzdavačMalicious
Producent(i)Pytten
Recenzije
Kronologija albuma – Borknagar

(—)
Borknagar
(1996.)
The Olden Domain
(1997.)

Borknagar je debitantski studijski album istoimenog norveškog metal sastava. Ovo je jedini album grupe na kojem su tekstovi pjesama napisani na norveškom jeziku, na kojem je bas-gitaru svirao Infernus (koji je navodno snimio sve basističke dionice u jednom danu) te koji je bio snimljen u studiju Grieghallen (kojim su se često služili drugi black metal sastavi kao što su Emperor i Gorgoroth).

Stil albuma odlikuje se izravnijim black/viking metal glazbenim pristupom (koji sadrži bijesne rifove, brze ritmove te se više usredotočuje na vrišteće nego na čiste vokale) što je u raskoraku s današnjim stilom skupine – mješavinom progresivnoga metala i folk metala, koja će se prvi put pojaviti u pjesmama na idućem albumu The Olden Domain.

Popis pjesama[uredi | uredi kôd]

Br. SkladbaAutor Trajanje
1. „Vintervredets sjelesagn” (Duševna priča zimskoga gnjeva)Øystein G. Brun 06:44
2. „Tanker mot tind (Kvelding)” (Misli prema vrhu (Suton); instrumental)Ivar Bjørnson 03:29
3. „Svartskogs gilde” (Gozba crne šume)Brun 05:52
4. „Ved steingard” (Pored kamenog zida; instrumental)Brun 02:14
5. „Krigsstev” (Ratna pjesma; instrumental)Brun 02:03
6. „Dauden” (Smrt)Brun 05:49
7. „Grimskalle trell” (Rob mrgodne lubanje)Brun 05:38
8. „Nord naagauk” (Sjeverna kukavica; instrumental)Brun 03:07
9. „Fandens Allheim” (Vražji svemir)Brun 06:19
10. „Tanker mot tind (Gryning)” (Misli prema vrhu (Zora); instrumental)Bjørnson 02:57
44:12

Recenzije[uredi | uredi kôd]

William York, glazbeni kritičar sa stranice AllMusic, dodijelio je albumu četiri od pet zvjezdica te je komentirao: "Borknagarovo je prvo djelo grub, a opet melodičan i veličanstven black metal album na kojem sudjeluje postava "svih zvijezda", sastojeći se od pjevača Garma (Ulver/Arcturus), bubnjara Grima (Gorgoroth), basista Infernusa (Gorgoroth) i klavijaturista Ivara Bjørnsona (Enslaved), dok je glavni vođa sastava gitarist Øystein G. Brun. S produkcijskog gledišta, ovo je Borknagarov najsiroviji album, što se pogotovo primjećuje u pogledu gitara koje ovdje imaju abrazivniji i više zujeći zvuk (sličan Enslavedovom) nego na naknadnim albumima. U međuvremenu pjesme (kojih je pet, uz pet instrumentala/interludija) sadrže tipičan epski stil grupe, sastojeći se od opsežnih gitarističkih melodija, suptilnih klavijaturističkih uljepšavanja i čisto pjevanih/skandiranih vokalnih sekcija koje se suprotstavljaju potpuno agresivnim i destruktivnim elementima glazbe. "Vintervredets Sjelesagn" i "Grimskalle Trell" su osobito dobri primjeri koji prikazuju sposobnost grupe da zvuči veličanstveno i da istovremeno rocka te je ova rijetka ravnoteža jedna od jačih točaka albuma. Neki bi slušatelji mogli preferirati malo uglađeniji pristup Borknagarovih naknadnih CD-ova, ali ovo je zasigurno među njegovim najboljim radovima i definitivno je grublje od bilo čega drugog što je ikad učinio".[2]

Osoblje[uredi | uredi kôd]

Borknagar
Ostalo osoblje

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (engl.) (engl.) Borknagar - Borknagar na metal-archives.com Pristupljeno 10. travnja 2016.
  2. (engl.) Borknagar - Borknagar na allmusic.com Pristupljeno 28. travnja 2017.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]