Ornitologija

Izvor: Wikipedija
Ovaj članak je dio serije o:

Zoologija


Grane zoologije

AntrozoologijaApiologija
AraknologijaCetologija
KonkologijaEntomologija
EtologijaHerpetologija
IhtiologijaKriptozoologija
MalakologijaMamalogija
MirmekologijaNeuroetologija
OrnitologijaPlanktologija
PaleozoologijaPrimatologija

Poznati zoolozi

Georges CuvierCharles Darwin
William KirbyCarl Linné
Konrad LorenzThomas Say
Alfred Russel Wallaceviše...

Povijest

Prije Darwina
Poslije Darwina

Ornitologija je grana zoologije koja se bavi pticama (Avis). Ptice su s oko 9000 vrsta vrstama najbogatiji razred kralježnjaka nakon riba. Između ostalih, tu spadaju fiziologija, taksonomija, ekologija i ponašanje (uključivo glasanje i selidbeno ponašanje) ptica. Posebna grana ornitologije je i istraživanje ponašanja i putova ptica selica, na primjer uz pomoć prstenovanja. U novije vrijeme se ornitologija povezuje sa zaštitom ptica, odnosno prirode.

Ornitologijom se bave, uz profesionalne znanstvenike - ornitologe i brojni ornitolozi amateri čiji doprinos je značajan na primjer u razumijevanju biologije pojedinih vrsta, grupa vrsta kao i regionalne faune. Osim toga, značajno doprinose akcijama prstenovanja kao i praćenja kretanja već prstenovanih ptica.

U Hrvatskoj je Zavod za ornitologiju (osnovan 1901. kao Hrvatska ornitološka centrala) znanstvena ustanova koja sustavno provodi ekološka, faunistička i taksonomska ornitološka istraživanja. Od 1996. u sastavu Zavoda djeluje i Ornitološka postaja na otoku Cresu.

Neka područja rada ornitologije[uredi | uredi kôd]

Ornitološki rezervati u Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]