Osječka knedla

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Osječka knedla delikatesa je nastala od starog običaja iz vremena osmanske vladavine, a povezuje se s običajem poznatim kao Knedl sat.

Povijesni kontekst[uredi VE | uredi]

Dana 14. kolovoza 1526. Osijek je, ulaskom osmanske vojske u grad, postao dijelom Osmanskog Carstva, pod čijom je vlašću ostao sljedeću 161 godinu, do 1687. Posljednji osmanski vojnik grad je napustio u petak, 29. rujna te godine, oko 11 sati. Kao podsjetnik na taj veliki događaj, od 18. stoljeća i izgradnje crkava, ustalio se neobičan običaj zvonjenja crkvenih zvona petkom u 11 sati.

S obzirom da je petak nemrsni dan, 1920-ih godina osječke su domaćice sa zvonjavom crkava u 11 sati običavale zakuhavati tjesteninu ili Mehlspeisen Glock, kako bi ručak bio na vrijeme gotov, oko podneva. Takva navika s vremenom je dobila ime Knedl sat, kako je i danas poznata, a ime je dobila po knedlama, koje su Osječanima bile omiljeno jelo, izrađeno od krumpirova tijesta.

Običaj je s vremenom bio pomalo zaboravljen, a oživljen je 2016., otkad se knedla ponovno pravi kao tradicionalno osječko jelo.

Priprema[uredi VE | uredi]

Za pripremu knedli potrebno je:

Knedle je potrebno uvaljati u ispržene krušne mrvice, pomiješane s po dvije žlice maka i oraha.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]