Prijeđi na sadržaj

Otočje Plavnikovje

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "otočje".
(Primjeri uporabe predloška)
Položaj Minina škrapa. Arhipelag Plavnikovye nalazi se u južnom dijelu kompleksa škrape .

Otoci Plavnikovye (rus. острова Плавниковые) je skupina otoka u istočnoj regiji Karskog mora, uz obalu Sibira. Ovi su otoci prekriveni vegetacijom tundre i ima mnogo jezera i močvara. Veći dio godine su pod snijegom i ledom.

Najveći otoci otočja Plavnikovye su otok Pestsovi i otok Krugli. Većina tih otoka nalazi se manje od 10 km zapadno od duboko razvedene obale poluotoka Taymyr. Ali drugi, poput otoka Vardroppera, daleko su od obale. Istočna skupina otoka, uključujući Kosterinu i Pestsovy, također je poznata kao Vkhodnye otoci .[provjeriti izvorne ruske nazive otoka]

Otoci Plavnikovye leže južno od malog poluotoka Kolosovykh. Geološki su dio Minina Skerries, složene formacije koja uključuje Kolosovykh otoke sjevernije. Ova skupina otoka nalazi se između 73° 15' i 74° 40' N i između 84° i 86° 30' E.

More koje okružuje Plavnikovyi otoke zimi je prekriveno ledom, a klima je oštra, s ljutim i dugim zimama. Okolno je more čak i ljeti začepljeno ledom.

Ova skupina otoka pripada administrativnoj podjeli Krasnojarskog kraja Ruske Federacije . Također je dio Velikog arktičkog državnog rezervata prirode, najvećeg rezervata prirode u Rusiji.

Otočje Plavnikovye ne treba brkati s otočjem Plavnikovi (Ostrov Plavnikovy), kraj zapadnih obala Sjeverne zemlje, također u Karskom moru.

Reference[uredi | uredi kôd]

  • Rezervat prirode: [1]
  • Albert Hastings Markham . Arktičko istraživanje, 1895
  • Armstrong, T., Rusi na Arktiku, London, 1958.
  • Rano sovjetsko istraživanje: [2]
  • Povijest ruskog istraživanja Arktika: [3]