Pšavi

Izvor: Wikipedija
Pšavi
ფშავლები
Fotografija Važe Pšavele, genija gruzijske književnosti, koji je podrijetlom iz Pšavije, s njegovom obitelji 1905. godine
Ukupno pripadnika
oko 30 000[1]
Značajna područja naseljavanja
Gruzija 30 000 (2012.)
Jezik
pšavski dijalekt gruzijskog jezika
Vjera
kršćanstvo

Pšavi (gruz. ფშავლები) je etnografska skupina Gruzijaca. Žive na području sliva rijeke Pšavi-Aragvi, u općini Dušeti, regija Mcheta-Mtianetija, kao i u kompaktnim naseljima nekih okruga istočne Gruzije. Govore pšavskim dijalektom gruzijskog jezika. Broje oko 30 000 ljudi.

U prošlosti su ih razlikovale neke lokalne značajke kulture i života. Bili su poznati po svojoj vještini u proizvodnji vunenih proizvoda. Bave se i stočarstvom.

Nominalno gruzijski pravoslavci, Pšavi su, poput ostalih planinskih plemena, sačuvali neka svoja pretkršćanska vjerovanja, koju šačica ljudi i dalje u sinkretičnom obliku ispovijeda u brojnim svetištima u regiji. Njihova povijest, tradicija i običaji također su slični onima njihovih istočnih susjeda Gruzije.[2]

Popularni gruzijski pjesnik Luka Razikašvili (1861. – 1915.), poznatiji pod imenom "Važa-Pšavela" ("momak iz Pšavija"), rođen je u selu Čargali, u kojem se danas nalazi njegov spomen-dom.

Izvori[uredi | uredi kôd]