Gruzijska pravoslavna Crkva

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Gruzijska pravoslavna Crkva je pomjesna autokefalna crkva. Nalazi se na 9. mjestu u diptihu pravoslavnih crkava. Ima rang patrijaršije.

Pregled[uredi | uredi kôd]

Zametki datiraju u 1. stoljeću, kada je misiju u tim krajevima imao apostol Andrija. Autokefalnost je dobila u 4. stoljeću, kada postaje službena crkva Gruzije.

Gruzijska pravoslavna Crkva ima oko 3,5 milijuna vjernika.

Na čelu Gruzijske pravoslavne crkve nalazi se patrijarh-katolikos sve Gruzije, arhiepiskop mchetski i tbiliski Ilija II.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Kada su apostoli krenuli širiti Evanđelje u području Kavkaza, pošao je i apostol Andrija. U te krajeve navodno su otišli i apostoli Šimun i Matej. Prvu biskupiju u tim krajevima podigao je sam apostol Matej, u gradu Atskuriju. Najstarija crkva je podignuta u 3. stoljeću u u selu Nastakisi.

Od godine 303., Sveta Nino propovijedala je evanđelje u Gruzijskom carstvu (istočni dio) i za njeno vrijeme (327.) kršćanstvo je postalo državnom religijom, za vladavine Mirijana III. i kraljice Nane. Zapadni dio Gruzije je tada bio pod Rimskimg carstvom, koje je kršćanstvo jedno vrijeme progonilo, zato je kršćanstvo došlo kasnije, službeno 523. godine, pod carem Egrisijem. Kao sveca zaštitnika države odabrali su sv. Jurja.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Gruzijska pravoslavna Crkva