pH

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži


pH vrijednost[uredi VE | uredi]

Vizualna reprezentacija na pH skali

Po okusu tvari znamo da one mogu biti kisele (kao limun) ili lužnate (poput sapuna). Ako je pH vrijednost neke tvari manja od 7 tada smatramo tu tvar kiselom, a ako je veća od 7 tada je ona lužnata. pH vode je točno 7 i ona se smatra neutralnom.

pH ljestvica[uredi VE | uredi]

pH vrijednost je određena koncentracijom vodikovih iona u nekoj otopini .

Ta koncentracija je mala, pa je zato uveden pojam pH kao vrijednost koja pokazuje kiselost ili lužnatost neke tvari. Izraz kojim je definiran pH jest:

(antilogaritam)
(antilogaritam)

Ako ima više vodikovih od hidroksidnih iona tada je tvar kisela, a ako je obrnuto tada je lužnata.

Primjetite da je pH vrijednost logaritamska ljestvica, što znači da se za dvije tvari od kojih jedna ima pH 4, a druga pH 6 koncentracija H+ iona ne razlikuje 2 nego 100 puta. pH vode pri 25 °C jest 7. pH se može odrediti na više načina. Najpogodniji je univerzalni indikatorski papir, a za precizno određivanje se koriste pH metri.

pH krvi predstavlja konstantnu vrijednost. Krv je tekućina u kojoj je stalna koncentracija vodikovih iona od kojih zavisi kiselost, baznost i neutralnost reakcije krvi. pH se kreće od 7,3 do 7,5. Venska krv je nešto kiselija od arterijske. Za krv se obično uzima vrijednost od 7.4 što je blago lužnato.