Pokret vojvođanskih Hrvata

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s PVH)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Pokret vojvođanskih Hrvata
Grb PVH.png
Predsjednik Mata Matarić
Osnovana kraj 2015.
Sjedište Sombor
Država djelovanja Srbija
Službena stranica

Udruga građana Pokret vojvođanskih Hrvata (kratica: PVH) je politička stranka vojvođanskih Hrvata.

Udruga ima sjedište na adresi Vijenac Radomira Putnika 26, Sombor. [1]

Pokret je osnovan i registriran koncem 2015. godine, ali su osnivači u javnost izašli tek u siječnju 2016.,[2] pa vijesti daju informaciju da je osnovana u Somboru 25. siječnja 2016. godine.[3] Razlog tomu su nedavno održani izbori za Savjet MZ u Monoštoru,[2] na kojima je DSHV skupa s pojedincima iz mjesnog kulturnog društva samostalno izašao na izbore za članove Savjeta MZ u Monoštoru. PVH je osnovan u Somboru. Osnovni cilj formiranja bio je pokretanje većine pripadnika hrvatske nacionalne zajednice u Vojvodini i Srbiji da uzmu aktivno sudjelovanje u političkom životu da bi skupa utjecali na svoj status u Srbiji. Na osnivačkoj skupštini najavljena je uska suradnja sa svim institucijama hrvatske manjinske zajednice u Srbiji“. Sjedište udruge u Somboru. Novoosnovani PVH već tad je imao predstavnike u Skupštini Vojvodine i dva vijećnika u skupštini grada Sombora. Najavili su da namjeravaju odmah izaći na predstojeće lokalne, pokrajinske i republičke izbore u Srbiji.[4] Na izborima za Skupštinu Grada Sombora 24. travnja 2016., uz dvije stranke s hrvatskom odrednicom (DSHV nastupa u koaliciji s Demokratskom strankom i Demokratska zajednica Hrvata (DZH) na svim razinama u koaliciji s Mađarskim pokretom),[5] PVH je nastupio u koaliciji na izbornoj listi "Za demokratski Sombor - Demokratska stranka (DSHV, LDP, Nova,SDS, VP)", s predsjednikom Matom Matarićem na 7. mjestu izborne liste, a na predstojećim pokrajinskim izborima u Vojvodini sudjelovao je PVH-ov Mata Matarić na izbornoj listi Boris Tadić, Čedomir Jovanović-Savez za Vojvodinu gdje je bio na 34. mjestu.[6]

Predsjednik Mata Matarić, bivši predsjednik somborske podružnice Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i zastupnik DSHV u Skupštini Vojvodine. Matarić obnaša i dužnost predsjednika HKUD-a „Vladimir Nazor“ u Somboru. U ožujku prošle godine isključen je iz DSHV-a zbog nepoštivanja odluka i politike stranke u Skupštini Vojvodine, ali je zadržao mandat u parlamentu i vrlo kritički govori o svojim bivšim stranačkim kolegama.[7]

Matarić je izjavio da je osnovni formiranja Pokreta pokrenuti većinu pripadnika hrvatske nacionalne zajednice u Vojvodini i Srbiji na to da aktivno sudjeluju u političkom životu radi zajedničkog utjecaja na svoj status u Srbiji. Mišljenje osnivača je da bez integriranog odnosa s društvenom okolicom i sudjelovanja u tijelima vlasti, hrvatska zajednica ne može, a i nema pravo, očekivati od drugih političkih subjekata da joj to osiguraju, a da zajednica samo indolentno promatra i ‘mudro’ šuti.[7]

Pokret već ima predstavnike u Skupštini Vojvodine i dva vijećnika u skupštini grada Sombora.[7]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Hrvatsko narodno vijeće Republike Srbije (pristupljeno 1. ožujka 2016.)
  2. 2,0 2,1 Hrvatska riječ, Subotica. Broj 667 Vijesti. Osnovana Udruga Pokret vojvođanskih Hrvata, 29. siječnja 2016. (pristupljeno 1. ožujka 2016.)
  3. FENA U Vojvodini formiran "Pokret vojvođanskih Hrvata" s političkim ambicijama, 25. siječnja 2016. (pristupljeno 1. ožujka 2016.) (bošnjački)
  4. Hrvatski fokus Veco Ivković, Hrvatske novine: Osnovan Pokret vojvođanskih Hrvata 26. veljače 2016. (pristupljeno 13. lipnja 2016.)
  5. Hrvatske novine Demokratska zajednica Hrvata nastupa u koaliciji na svim razinama s Mađarskim pokretom, 4. travnja 2016. (pristupljeno 13. lipnja 2017.)
  6. Hrvatske novine „Pokret vojvođanskih Hrvata“ sudjeluje na izborima , Subotica, 4. travnja 2016. (pristupljeno 13. lipnja 2017.)
  7. 7,0 7,1 7,2 Hrvatsko kulturno vijeće Zlatko Ifković: Hrvati u Srbiji pred izbore podijeljeni, 28. veljače 2016. (pristupljeno 1. ožujka 2016.)

HKV Logo.jpg Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Portala Hrvatskoga kulturnog vijeća. Vidi dopusnicu Hrvatskoga kulturnog vijeća za Wikipediju na hrvatskome jeziku.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

  • HAZUD Izvor: gradjanska-akcija-official.com/HNLS Osnovan „Pokret vojvođanskih Hrvata“ Datum objave: 31. siječanj 2016.