Prijeđi na sadržaj

Paška čipka

Izvor: Wikipedija
Paška čipka

Paška čipka vrsta je čipke koja se izrađuje u hrvatskom gradu Pagu na otoku Pagu. Odlikuje se ljepotom uzoraka, kvalitetom i načinom izrade te višestoljetnom tradicijom izrade.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Specifičnost paške čipke je u tome što se smatra da je njezin korijen u Mikeni i da se zadržala u gradu Pagu od davnine jer prvi zapisi o paškoj čipki potječu iz 15. stoljeća kada se spominje samostan sestara benediktinki, također izrazita osobina paške čipke je da prije nisu postojale šablone ili nacrti za izradu već se način izrade te njihov uzorak prenosio s koljena na koljeno, s majki na kćeri usmenom predajom i praktičnim radom. Benediktinke samostana sv. Margarite zaslužne su i za širenje paške čipke koju su prodavale i u prodavale u Veneciju ili Beč.[1] Sestre benediktinke bile su glavne pokretačice čipkarstva i škole čipke u Pagu. Danas je u samostanu zbirka od preko stotinjak eksponata koja se čuva i skuplja preko 150 godina.[2]

Prvi puta da je paška čipka službeno predstavljena na izložbi bilo je 1880 godine. U razdoblju od 1906. do 1943. godine paška je čipka prikazana na brojnim izložbama diljem svijeta, u Londonu, New Yorku, Budimpešti, Beogradu, Beču, Milanu, Pragu. Na Svjetskoj izložbi u Parizu 1937. godine dobila je zlatnu plaketu kao iznimno vrijedan ručni rad. Carica Marija Terezija je na bečkom dvoru držala pašku čipkaricu koja je šivala čipku za potrebe dvora.

Izrada[uredi | uredi kôd]

Uzorak paške čipke zvjezdastog oblika u okviru

Postoji više vrsta i oblika čipke. Čipka se izrađuje iglom na krutoj površini, kada se uz osnovne niti nadovezuje uzorak iz središta prema vani poput paukove mreže koji se odlikuje iznimnom čvrstoćom. Pri ovom čipkanju upotrebljavaju se niti konca iznimne tankosti i čvrstoće koji daju čipki specifičan prozirni, čvrst izgled.

Paška čipka se razlikuje od drugih vrsta čipki po tome što se izrađuje tankim koncem i što je čvrsta. Pašku čipku moguće je nabaviti od čipkarica koje tijekom ljetnih mjeseci šiju pred vratima svoje kuće. Paška čipka manje veličine može biti izuzetno lijep detalj na svečanoj odjeći.

Očuvanje tradicije čipkarstva[uredi | uredi kôd]

Spomenik

U novijoj povijesti se 1906. godine Frane Budak gradonačelnik Paga je utemeljio Čipkarsku školu izrade paške čipke u kojoj je prva učiteljica bila Nina Rakamarić koja je pedagošku obuku stekla u Beču. Frane Budak je ujedno izdvojio čipku od ostalih uporabnih predmeta kao što su zavjese, maramice, pokrivači, plahte i drugi a prikupio je i izradio oko pedesetak izvornih nacrta po kojima se i danas izrađuje paška čipka.

Čipkarska škola je kontinuirano radila do 1945. godine, nakon toga je radila s manjim i većim prekidima da bi 1994. godine ponovno počela kontinuirano djelovati u sklopu srednje škole Bartula Kašića.

Uz čipkarsku školu u očuvanju tradicije paške čipke izrazitu ulogu igra i Udruga paških čipkarica "Frane Budak" iz grada Paga koji imaju znatnu količinsku izradu čipke.

1998. je osnovana Galerija paške čipke, malo nakon osnivanja Društva paških čipkarica Frane Budak.[3]

2009. godine je upisana u UNESCO-ov registar nematerijalne kulturne baštine.[4]

Vrijednost paške čipke[uredi | uredi kôd]

Paška čipka je izvorni hrvatski proizvod[5][6] te se tijekom godina pokazalo da uporabna vrijednost paške prerasla u kulturno dobro RH.[7] nematerijalnu baštinu te izraziti suvenir otoka Paga pa i Hrvatske te je jedan od najpoželjnijih hrvatskih suvenira prikladan kao poklon i osobna uspomena.

Ovo "bijelo zlato" kako ga zovu sve više postaje predmet koji se ističe svojom umjetničkom vrijednosti i izgledom te nije neuobičajeno da se vidi uokvirenu na zidu poput neke slike. U gradu Zadru je čak otvorena i galerija[8] paške čipke s primjercima čipke starim i više od stotinu godina.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Oblizeki Božica Brkan: Paški baškotin proslavljen iz samostana časnih sestara benediktinki, 3. siječnja 2012. (pristupljeno 18. svibnja 2017.)
  2. Visit Pag Paška čipka (pristupljeno 24. siječnja 2020.)
  3. Pag PressArhivirana inačica izvorne stranice od 19. rujna 2020. (Wayback Machine) J.P./Pr.ZL GRAD PAG I ČIPKARSTVO: OD GALERIJE DO MUZEJA PAŠKE ČIPKE 1. veljače 2011. (pristupljeno 24. siječnja 2020.)
  4. TZ Grada Paga Galerija "Paške čipke" (pristupljeno 24. siječnja 2020.)
  5. Paška čipka izvorno hrvatski proizvod. HGK. Inačica izvorne stranice arhivirana 26. travnja 2012. Pristupljeno 18. veljače 2009.
  6. Vijesnik - članak o paškoj čipki
  7. Čipka sestara benediktinki kulturno dobro RH
  8. Zadarski list - članak o galeriji paške čipke