Palaeotis

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Palaeotis
Fosil djelomičnog kostura u muzeju doline Geisel
Fosil djelomičnog kostura u muzeju doline Geisel
Raspon fosila Srednji eocen
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Struthioniformes
Porodica: Struthionidae
Rod: Palaeotis
Vrste
* P. weigelti

Palaeotis je izumrli prapovijesni rod ptica neletačica iz reda nojevki. Živio je u razdoblju srednjeg eocena u središnjoj Europi. Poznata mu je samo jedna vrsta, Palaeotis weigelti.

Holotipski primjerak je fosil tarzometatarzusa i članaka prstiju. Lambrect (1918.) opisao ga je kao izumrlu droplju (velika droplja), i dao mu je dosljedno ime (Palaeotis znači drevna droplja). Nakon prijedloga Storrs L. Olsona, pregled tipskog primjerka i preporuka nekoliko drugih fosila Houdea i Haubolda (1987.) davali su na znanje da je Palaeotis pripadnik nadreda Paleognathae, te mu je namijenjen isti red kao i nojevima, nojevke.

U 1930-ima gotovo cijeli fosil s kataloškim brojem GM 4362 bio je pripisan Palaeotisu, vjerojatno prema Lambrechtu. Houde i Hambold našli su još tri primjerka u zbirci muzeja Geiseltalmuseum u Njemačkoj.

Drugi znanstvenici su manje uvjereni da ovaj rod pripada redu nojevki, stavljajući ga u bazalne neletačice. Moguće je da je povezan s tajanstvenim Remiornisom, nojevkom poznatom iz eocena u Francuskoj.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Lambrecht, K. (1928) Palaeotis weigelti n. g. sp., eine fossil trappe aus der mitteleozanen Braunkohle des Geiseltales. Jahrbuch hallesch. Verband., Halle, n.s., 7:11.
  • Houde, Peter. Haubold, Hartmut. (1987) Palaeovertebrata, 17 (2): 27 - 46, 6 figures. 20. lipnja 1987.