Palazzo Diomede Carafa

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "zgrada".
(Primjeri uporabe predloška)

Palazzo Diomede Carafa, također poznata kao Palazzo Santangelo, ili Santagelo Carafa, monumentalna je renesansna palača na Via San Biagio dei Librai #119–121 u središnjem Napulju, regija Campania, Italija. Preko puta pročelja nalazi se crkva San Nicola a Nilo; na istočnom boku, preko puta vicola istog imena, nalazi se crkva Santi Filippo e Giacomo .

Palača je prvi put izgrađena u 15. stoljeću i ubrzo nakon toga obnovljena. Ploča iz 1466. podsjećala je na rad vlasnika Diomeda Carafe . Priča se da je na ovom poslu angažirao arhitekta Masuccia Seconda ili Angela Aniella Fiorea . Potonji je radio za obiteljske grobnice u crkvi San Domenico . Palača je od Diomedova sina prešla na grofove Maddaloni, a potom obitelj Carafa iz Columbrana. [1] Nakon smrti vojvotkinje Faustine Pignatelli, supruge Francesca Carafe di Columbrana, palača je propadala, sve dok je 1815. nije preuzeo Francesco Santangelo, bogati odvjetnik, i pretvorio je u muzej s arheološkim zbirkama.

Palača ima dvanaest izblijedjelih niša koje prikazuju članove loze Carafa. Gornji katovi imaju uzorak naizmjenično obojenog kamena.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Palazzo Diomede Carafa