San Nicola a Nilo

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "vjerski objekt".
(Primjeri uporabe predloška)

San Nicola a Nilo je rimokatolička crkva u baroknom stilu na adresi Via San Biagio dei Librai 10, u središtu Napulja, pokrajina Campania, Italija. Nalazi se preko puta Palazzo Diomede Carafa.

Nakon Masaniellove revolucije 1647., ljekarnik Sabato Anella sažalio se nad brojnom djecom koja su ostala bez roditelja u prevratima, te je u svojoj kući u blizini Sedile di Porto osnovao sirotište. Nakon toga je grof od Oñatea, tada potkralja, dobio zgradu na ovom mjestu od markiza od Marija. Izgrađena je crkva i susjedna oratorij-crkva, a nadzirao ih je redovnički red. Crkva je posvećena svetom Nikoli, biskupu iz Mire, zaštitniku siročadi i trgovaca mješovitom robom.[1]

Tamo smještena djeca morala su živjeti po samostanskim pravilima. S vremenom je kuća pretvorena u samostan otvoren za mlade iz bogatih obitelji. Godine 1705. crkva koju sada vidimo sagrađena je prema nacrtu Giuseppea Lucchesija. Nakon potresa u Irpiniji 1980., kompleks je napušten i predan zajednici Sant'Egidio. Crkva ima centralni tlocrt grčkog križa s kružnom prostorijom, ukrašenom u baroknom stilu s korintskim stupovima.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Corpo di NapoliArhivirana inačica izvorne stranice od 20. svibnja 2022. (Wayback Machine), website from associations in ancient central Naples, entry on church.
  2. Vincenzo Regina, Le chiese di Napoli. Viaggio indimenticabile attraverso la storia artistica, architettonica, letteraria, civile e spirituale della Napoli sacra, Newton & Compton Editore, Naples 2004.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi San Nicola a Nilo