Panturist

Izvor: Wikipedija
Panturist d.d.
Vrsta dioničko društvo
Osnovana 1946.
Sjedište Sv. L. B. Mandića 33
Osijek, Hrvatska
Djelatnost(i) promet
Usluge prijevoz putnika i turizam
Vlasnik Arriva
Web stranica panturist.hr

Panturist d.d. je bila autobusna prijevoznička tvrtka iz Osijeka čije su osnovne djelatnosti održavanje prigradskog prijevoza u Slavoniji, međugradskog prijevoza u Hrvatskoj i međunarodnog putničkog prijevoza.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Panturist je osnovan 1946. godine kao prva tvrtka za prijevoz putnika u Slavoniji. Djelatnost je u početku obavljana s četiri polovna autobusa koji su održavali dvije međugradske linije. Kroz višedesetljetno razdoblje Panturist se po voznom parku i mreži autobusnih linija razvio u jednog od najvećih autobusnih prijevoznika u Hrvatskoj.[1]

Krajem 1990-ih i početkom 2000-ih osnovane su tvrtke kćeri za obavljanje prijevoza i turizam te za autoservisne usluge:

  • Panthus d.o.o. sa sjedištem u Belom Manastiru
  • Panturist plus d.o.o. sa sjedištem u Osijeku
  • Panservis d.o.o. sa sjedištem u Osijeku

U srpnju 2006. Panturist je prodan francuskoj korporaciji Veolia Transport. U sklopu racionalizacije poslovanja tvrtke kćeri su, u veljači 2007., ponovno pripojene matičnoj tvrtki, no, unatoč tomu, Panturist je ostvarivao negativne rezultate u poslovanju koji su se nastavili i idućih godina, pa su uslijedila ukidanja neprofitabilnih polazaka i cijelih linija. Takvi potezi smanjili su gubitke, no oni su se nastavili i uprava Veolije je sredinom 2012. odlučila povući se iz Panturista, kao i svih tržišta srednje i jugoistočne Europe. Početkom 2013. novim vlasnikom Panturista postala je međunarodna korporacija Arriva.[2]

U prosincu 2023. Panturist je pripojen Autotransu i prestaje postojati kao tvrtka.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Naša povijestArhivirana inačica izvorne stranice od 2. ožujka 2017. (Wayback Machine), panturist.hr, preuzeto 1. ožujka 2017.
  2. Deutsche Bahn postaje novi vlasnik Panturista, glas-slavonije.hr, preuzeto 1. ožujka 2017.
  3. Anamarija Mujanović: Tvrtke i karijere: Promjene u Upravi Končar - Mjernih Transformatora, zaključen stečajni postupak nad Panonia Sjemenom…, lidermedia.hr, preuzeto 21. prosinca 2023.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]